Patří k největším zaměstnavatelům ve městě a poskytuje péči pro širokou spádovou oblast. Přesto nemá Bílovecká nemocnice jednoduchou pozici. Tak jako každá nemocnice se potýká s nemalými problémy, ale v posledních letech to vypadá, že se začíná blýskat na lepší časy.

Letošní rok byl ve znamení jedné důležité investiční akce. Nemocnice se dočkala nových oken, zateplení budov i nové fasády. Rekonstrukce byla rozdělena do dvou etap a bude pokračovat i v příštím roce. Celá investice přišla na 18,3 milionu korun, přičemž nemocnice se na akci podílí zhruba devíti miliony korun. „Máme na to zajištěný úvěr," uvedl ředitel nemocnice Kamil Mašík a pokračoval: „Akce nemocnici pomohla. Nemocnice si to po těch dlouhých letech, co tam nebylo investováno, zasloužila a je to k dobru pacientů."

Další investicí, kterou nemocnice připravuje, je modernizace prostor pro zkvalitnění péče o dlouhodobě nemocné. „Je to projekt podaný v rámci švýcarsko-české spolupráce. Chtěli jsme začít letos, ale kvůli úřednickým peripetiím jsme museli posunout výběrová řízení. Realizovat se tak bude příští rok," přiblížil další nemalou investici ředitel nemocnice.

Kompletně bude přestavěna budova C, kde vznikne oddělení následné péče. Stavební práce, mobiliář a rekonstrukce rehabilitace má stát 53 milionů. „Spoluúčast nemocnice je 8,7 milionu korun, ale hradit by to měl celé kraj," nastínil Kamil Mašík.

Kromě budov omládne i park

Poslední plánovanou investicí podpořenou dotací bude revitalizace zeleně v areálu nemocnice. „Realizace se posunula na roky 2015 a 2016," řekl ředitel, s tím, že předpokládané náklady byly před vysoutěžením dva miliony korun a nemocnice by měla uhradit asi půl milionu korun. Výběrovým řízením by se sice měly náklady o něco snížit, další nákladnější opravy si však už nemocnice nemůže dovolit. „Kotelna je ve špatném stavu, ale nemáme prostředky, takže oprava musí počkat," konstatoval ředitel.

Umořuje dluhy

Nyní má bílovecký špitál celkem 130 lůžek, z čehož je 50 akutních a 80 lůžek patří následné péči, a pracuje tam celkem 192 zaměstnanců. I když byl pro nemocnici loňský rok z hlediska financování velmi těžký, skončila nakonec v zisku 128 tisíc korun.

Za prvních osm měsíců letošního roku byla hodnota hospodářského výsledku 5,8 milionu korun. „Je to průběžná částka, na konci roku se jeho hodnota určitě sníží," uvedl Kamil Mašík a dodal, že nemocnice postupně umořuje dluhy z minulosti a její hospodaření je zdravé.

Problém malých nemocnic

Podle ředitele mají malé nemocnice jednu obrovskou nevýhodu, a to vzdělávání mladých lékařů. „Každý mladý lékař se chce vzdělávat, chce atestovat. Musí projít akreditovaným pracovištěm a k tomu, aby bylo pracoviště akreditováno, musí splňovat podmínky. Třeba u interny to je minimální počet 40 lůžek, což my nemáme a nikdy mít nebudeme," okomentoval problematiku ředitel.

Mladí lékaři proto často odcházejí do velkých nemocnic, kde jim je vzdělávání umožněno a je to pro ně jednodušší.