Podle informací z kraje má toto zdravotnické zařízení na některých svých odděleních až padesátiprocentní kapacitní rezervy.

„Schválená optimalizace navrhuje zrušení lůžkového fondu interního oboru a posílení následné péče. Změny se dotknou také oboru chirurgie, který se bude s ohledem na produkci reprofilovat na péči v režimu jednodenní chirurgie. Celkově se tak nemocnice v Bílovci intenzivně nasměřuje k post akutní rehabilitační a následné péči,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Nemocnice Karviná-Ráj.
Optimalizace krajských nemocnic, stěhují se lůžka, posiluje LDN

Zároveň dodala, že tyto změny nebudou mít vliv na fungování základní ambulantní chirurgické a jiné specializované ambulantní péče. Ke změnám má dojít do konce letošního roku.

Ilustrační foto.
Senior si nedá pokoj se psaním zpráv. Často i vulgárních

Plánované zredukování zdravotní péče v Bílovecké nemocnici, která před nedávnem oslavila 120 let od svého založení, se stalo hlavním bodem diskusí na úterním zasedání bíloveckého zastupitelstva. V průběhu jednání zazněly na adresu kraje výroky typu, že se jedná o mnichovskou zradu, že svým rozhodnutím vystavil kraj nemocnici úmrtní list anebo to, že chystané změny položí nemocnici jako celek.

ŠPATNÁ KOMUNIKACE, NEAKTUÁLNÍ DATA

Zastupitelé a zástupci Bílovecké nemocnice vyjádřili nelibost nad tím, že kraj s nimi tuto záležitost vůbec nekonzultoval a dostatečně s nimi nekomunikoval, o chystaných změnách prý nevěděl ani ředitel nemocnice Zdeněk Horák. Starosta Bílovce Pavel Mrva také poukázal na to, že schválený dokument neprošel ani dozorčí radou a že k jeho schválení došlo podezřele rychle.

„Ten spěch byl z mého pohledu enormní a navíc to nebylo projednáno ani s vedením nemocnice,“ pronesl na zastupitelstvu bílovecký starosta.

Rekonstrukce přístavby radnice potrvá téměř až do konce října.
Rekonstrukce radnice je v plném proudu

Na předprázdninové schůzi komunálních politiků zároveň zaznělo, že kraj rozhodl na základě zastaralých údajů z období let 2012 až 2017, tedy z doby, kdy se nemocnice potýkala s velkými problémy. Zařízení v té době řešilo jak ekonomické problémy, tak i nedostatek personálu. Po nástupu nového vedení na počátku minulého roku se ale situace začala výrazně zlepšovat a v současné době je již Bílovecká nemocnice personálně i ekonomicky stabilizovaná a dokonce vykazuje plusová čísla.

Dílnu na zpracování skla, v níž vyrábí vitráže, otevřela v úterý 19. června večer v Polouvsí, místní části Jeseníku nad Odrou, Darina Rusková Neuwirthová.
OBRAZEM: V Polouvsí je možno objevit kouzlo vitráží

Bílovečtí se také obávají toho, že ze špitálu začnou odcházet lékaři. Ze slov náměstka pro léčebnou péči Bílovecké nemocnice Tomáše Nykla totiž vyplývá, že interní oddělení je v Bílovci jako jediné akreditovaným oborem. „V momentě, kdy internu zavřeme, ti atestovaní lékaři pochopitelně odejdou,“ poznamenal Tomáš Nykel.

Na jednání Zastupitelstva města Bílovce nechyběl ani náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer. Ten mimo jiné uvedl, že bude o celé záležitosti ještě jednat s ředitelem a náměstky nemocnice a počká si na čísla hospodaření nemocnice za letošní rok. Pokud se nakonec prokáže, že je Bílovecká nemocnice v „dobré kondici“, je možné, že by ještě mohlo dojít k revokaci usnesení.

Policie. Ilustrační foto.
Nalezenou peněženku zahodil, peníze si nechal