Krátké období krádeží, jejichž oběťmi byl zejména personál oderské nemocnice, přimělo vedení tohoto zařízení k radikálnímu opatření. Tím by měl být nedávno zavedený monitorovací kamerový systém. „Důvodem pro pořízení tohoto systému byla snaha nemocnice o zlepšení ochrany majetku nemocnice, zaměstnanců i pacientů,“ potvrdil Zdeněk Skařupa, ředitel Městské nemocnice v Odrách.

Monitorovací systém, snímající dění v barvě, citlivě monitoruje všechny vchody do budovy nemocnice a všechny chodby v ambulantním i lůžkovém traktu. „Z monitorování byly vyloučeny pokoje pacientů, jednotlivé ordinace, toalety, sprchy a podobně, aby nebylo zasahováno do intimního soukromí pacientů a personálu. Jedná se výhradně o monitoring veřejně dostupných prostor zdravotnického zařízení,“ upozornil Skařupa. Technologie a kvalita kamerového monitorovacího systému umožňují zpětné až sedmidenní přehrávání událostí ve sledovaných prostorách včetně zvětšování a přibližování jednotlivých obrazů či sekvencí. Systém zobrazuje dění v přímém přenosu po dobu 24 hodin denně. Podle ředitele Skařupy mají oprávnění a přístup k odůvodněnému zpětnému přehrávání pouze ředitel nemocnice a jeho zástupce, popřípadě orgány Policie České republiky na jejich vyžádání. „Inkriminovaný obraz či sekvenci můžeme i s časovými údaji zkopírovat na CD disk a využít jako důkazní materiál,“ poznamenal Skařupa.

Zároveň dodal, že před spuštěním systému oderská nemocnice splnila zákonnou povinnost a zaregistrovala se na portálu Úřadu pro ochranu osobních údajů, kde jí bylo přiděleno příslušné registrační číslo. V souvislosti s používáním kamerového systému se na všech přístupových místech do nemocnice objevily informace o tom, že zařízení je monitorováno kamerovým systémem. „I když uplynulo teprve několik dnů od spuštění, tak už jsme tady měli případ, kdy jsme již záznam z monitorovacího zařízení využili s pozitivním výsledkem,“ uzavřel Skařupa.