Tak výborná čísla ohledně Novojičínska týkající se trhu práce už tady dlouho nebyla. Počet nezaměstnaných na konci pátého měsíce byl 6127, a pokud bude i nadále pokračovat trend poklesu, příští měsíc bychom se mohli dočkat, že jich bude pod šestitisícovou hranicí. Míra nezaměstnanosti klesla o další tři desetiny, na aktuální hodnotu 5,6 procenta, a jedná se o nejlepší číslo v Moravskoslezském kraji.

„Vyšší podíl nezaměstnaných osob, než je krajský průměr (8,8 %), byl, jako obvykle, dosažen ve třech okresech našeho kraje Karviná (11,4 %), Bruntál (11,1 %) a Ostrava (10,5 %), naopak nižší podíl byl tradičně zaregistrován v okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek (5,9 %) a Opava (6,9 %)," informuje krajská pobočka úřadu práce v Ostravě. Dobrým výsledkům napomáhá hned několik faktorů. Zejména se jedná o plný rozjezd sezonních prací, s dobrým počasím se mohly do svých zakázek naplno pustit stavební firmy, a celkově se daří lépe tuzemské ekonomice.

Nejlépe je to vidět na počtu volných míst, který každý měsíc roste. Nezaměstnaní si mohli vybírat v květnu z více než osmnácti set nabídek, a jedno volné místo tak připadá na tři uchazeče. To je bezkonkurenčně nejlepší výsledek na celé Moravě. Nové zaměstnance nyní hledá například jeden z největších zaměstnavatelů na Novojičínsku. „Pozitivně se projevilo fungování průmyslových zón v Mošnově a v Kopřivnici a svůj podíl začíná získávat i zóna v Novém Jičíně. V ní se 1. srpna otevře společnost Halla Visteon Climate Control Corp.," řekla k vývoji trhu práce za novojičínskou radnici její mluvčí, Marie Machková.

Jak vyplývá z posledních statistik, největší poptávku projevují firmy po nástrojářích, pracovnících ve výrobě, prodavačích, montážních dělnících, strojírenských technicích, pracovnících ostrahy nebo seřizovačích, svářečích a zednících. „Uplatnění v zaměstnání našlo v květnu 806 vyřazených uchazečů," potvrzuje povzbudivé zprávy Úřad práce Nový Jičín.

Největší šanci získat pracovní pozici mají lidé právě v Novém Jičíně a v Kopřivnici.