Zájem o sezonní pracovníky i plný rozjezd stavebních zakázek se velice pozitivně promítl ve čtvrtém měsíci letošního roku do statistik ministerstva práce a sociálních věcí monitorujících aktuální dění na trhu práce. Z nich vyplývá, že v okrese bylo na konci dubna bez práce přesně 8123 osob, což je o více než dvě stě méně než v březnu, a dokonce o více než pět set méně než loni touto dobou.

„V porovnání s předešlým měsícem byl pokles počtu nezaměstnaných osob zaznamenán ve všech okresech našeho kraje, nejvíce v opavském a bruntálském," shrnuje aktuální dění ostravská pobočka Úřadu práce České republiky, kde je také uvedeno: „Vyšší podíl nezaměstnaných osob než krajský průměr (10,3 %) vykázaly tradičně 3 okresy našeho kraje, a to Bruntál (13,5 %), Karviná (12,6 %) a Ostrava (11,6 %). Naproti tomu nižší podíl byl vykázán v okrese opavském (8,6 %), novojičínském (7,6 %) a frýdecko-místeckém (7,5 %). Podíl nezaměstnaných se snížil jak u žen (9,8 %), tak i u mužů (10,8 %)."

Přibývá míst

Vlnu dobrých zpráv doprovází i fakt, že zaměstnavatelé zvyšují svou poptávku po nových pracovnících. Na konci minulého měsíce nabízel novojičínský úřad práce 653 míst. Jedná se o meziměsíční nárůst o více než sto a jedno volné místo momentálně připadá na dvanáct uchazečů. To představuje nejlepší výsledek v Moravskoslezském kraji. Třeba na Bruntálsku stojí v pomyslné řadě na jednu pozici v evidenci úřadu práce přes čtyřicet osob .

„V měsíci dubnu letošního roku zaměstnavatelé hlásili nejčastěji volná pracovní místa pro svářeče, řezače plamenem a páječe, pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur, nástrojaře a příbuzné pracovníky, uklízeče veřejných prostranství, pomocné pracovníky ve výrobě, dále pak pro číšníky a servírky, obchodní zástupce a prodavače v prodejnách," informuje dále ostravský úřad práce.