Největší podíl na příznivých zprávách z ministerstva práce a sociálních věcí mají na svědomí odstartování sezónních prací především na stavbách a také veřejně prospěšné práce. Ještě před dvěmi měsíci míra nezaměstnanosti v okrese byla nad jedenáctiprocentní hranici, nyní se zastavila na hodnotě 10,23 procenta a lze očekávat, že pokles bude pokračovat i nadále.

„Celkový počet uchazečů evidovaných na Úřadě práce v Novém Jičíně byl k poslednímu březnu 8560, což je o téměř čtyři sta lidí méně než o měsíc dříve,“ vyplývá z nejčerstvějších statistik. Zároveň zaměstnavatelé nabízejí meziměsíčně o více jak šedesát volných míst, který bylo v nabídce 31. března 447. Jedno tak připadá na osmnáct žadatelů. Stále oblíbenějším zdrojem informací ohledně nabídek práce mezi lidmi jsou portály personálních agenturu. „Internet potvrzuje, že je čím dál tím víc vhodnějším nástrojem pro hledání nového zaměstnáni,“ řekl k vývoji na elektronickém trhu práce Petr Král, ředitel pracovního portálu Agentka.cz a dále dodává: „Lidé se ve zvýšené míře dotazují, jak pracovní portály využít nejlépe, aby našli vhodné uplatnění. Zejména otázky směřují na vložení životopisu, správné nastavení informování o nových nabídkách na email a nejlepší způsob, jak kontaktovat zaměstnavatele a získat tak doplňující informace k nabízené pozici.“

V rámci věkového složení nezaměstnaných je nejvíce na Novojičínsku ve věku od 50 do 59 let (2466) a průměrný věk člověka hledajícího práci je 41 roků. Nejčastěji jsou v evidenci osoby s výučním listem (3681), ovšem téměř tři sta dosahují i vysokoškoláci. V oboru jednoznačně převládají pomocní a nekvalifikováni pracovníci a průměrná doba čekatele na úřadu práce je 496 dní.

Na dvou místech Novojičínska (Kopřivnice, Nový Jičín) je současná míra nezaměstnanosti pod desetiprocentní hranici, na Frenštátsku o jednu setinu dokonce pod hranici devítiprocentní. Stále je však náš okres nadprůměrem celorepublikové statistiky (9,2%). Odersko, tradičně nejhorší region v problematice trhu práce, v březnu vykazoval nezaměstnanost lehce nad 16 procenta. Více jak patnáct set místních bez práce vybírali z nabídek osmašedesáti volných míst.