Novojičínsko/ Míra nezaměstnanosti na Novojičínsku byla v červenci na hranici 12,08 procenta. Povyskočila tak směrem vzhůru o nezáviděníhodných 45 desetin procenta. Úřad práce Nový Jičín (ÚP NJ) eviduje k červenci 9497 práceschopných uchazečů. To je o 365 uchazečů více, než v minulém měsíci, v červnu.

Nejvyšší čísla ve spojitosti s nezaměstnaností si i v červenci podrželo Odersko. Procenta se zde zastavila na 14,59, což znamená nárůst o dvě setiny oproti červnu. „Bez práce je 1275 lidí, kteří mohli využít k poslednímu červencovému dni pětatřicet volných míst,“ uvádí měsíční zpráva ÚP NJ. Tamější pracovní trh v uplynulém měsíci poskytl o čtyři volná místa více než v červnu.

Kopřivnicko je po Odersku druhou oblastí s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, a to 13,07 procenta. Nezaměstnaných je zde o více než dvě stovky více než v minulém měsíci. Volných míst bylo na Kopřivnicku k 31. červenci 124, tedy jen o devět více.

Nejmenší počet volných pracovních míst, osm, nabízeli zaměstnavatelé v červenci na Frenštátsku. „Bez práce je zde 1106 lidí, což představuje míru nezaměstnanosti 12,02 procenta,“ vyplývá ze statistik ÚP NJ. Jedno volné místo v červenci tak připadalo na 138 uchazečů.

Obce Novojičínska čelily v některých případech až několikaprocentnímu nárůstu míry nezaměstnanosti. Smutný žebříček vedou stále Heřmánky se 17,11 procenta. Tento nárůst zapříčinil i fakt, že na seznamu nepracujících přibyl jeden občan. V procentu nezaměstnanosti se na vysokém čísle stále drží Kujavy se 16,85 procenta, které za červenec nezaznamenaly ani úbytek ani přírůstek z řad nepracujících. Do třetice, ve Vražném, se podařilo snížit nezaměstnanost o 23 desetin procenta, na 16,78 procenta. Červencovým skokanem se stala Ženklava s 16,71 procenta nezaměstnanosti. Pro porovnání, v červnu tento ukazatel dělal „pouhých“ 13,42 procenta. V obci totiž přibylo třináct nových práceschopných uchazečů. Nejmenší nezaměstnanost v témže sledovaném období zaznamenaly obce Petřvald a Slatina, kde míra nezaměstnanosti nepřekročila hodnotu sedmi procent, a Mošnov se 7,04 procenta.

Další hromadné propouštění je, podle Zdeňky Holešinské z Úřadu práce Nový Jičín, v blízké době nepravděpodobné. „Nemáme žádná avíza o dalším velkém propouštění,“ potvrdila Holešinská.