Největší podíl na více než třídesetinovém únorovém poklesu však má statistika nově přihlášených na Úřad práce v Novém Jičíně. Zatímco v lednu se jich zaevidovalo přes tisíc, o měsíc později pouhých 636.

„V lednu byl problém v tom, že koncem roku a právě v lednu přicházeli lidé, kteří byli v závěru roku propuštěni. V prosinci navíc byla zvýšená vlna příchozích kvůli novele zákona,“ řekl Deníku Miroslav Kardačínský, vedoucí trhu práce na novojičínském úřadu práce.

Aktuální nezaměstnanost v okrese činí 10,82 procenta a počet všech lidí bez práce klesl pod devět tisíc (8955). Pozitivní zprávou je také fakt, že během druhého měsíce roku přibylo pracovních příležitostí, k poslednímu únoru jich úřad nabízel 385 a jedná se tedy o meziměsíční skok více než šedesáti volných pozic. „Nejčastěji hlášená volná místa jsou uklízení veřejných prostranství, tedy veřejně prospěšné práce,“ upřesnil Kardačínský s tím, že momentálně uspokojí pouze požadavky z měst a obcí. „S financemi je to trošku jinak než v minulých letech. Obce sice chtějí brát stejné množství jako dříve, ale jsme závislí na financích a letos máme o hodně peněz méně,“ přiznal vedoucí trhu práce.

Jedna pracovní nabídka na Novojičínsku v současné době připadá na dvaadvacet uchazečů. Mezi nezaměstnanými pouze se základním vzděláním je největší zájem o uklizeče, pomocné pracovníky a v neposlední řadě řidiče nákladních automobilů, což reflektuje jisté oživení trhu. Lidé s výučním listem naleznou v databázi nejvíce nabídek na obchodní zástupce a seřizovače, osoby s maturitou především pozici odborných pojišťovacích poradců a administrativních pracovníků.

„A u vysokoškoláku jsou to lékaři,“ poznamenal Kardačínský. Na úřadu práce nemají informace o tom, že by nějaká firma plánovala v okrese hromadně propouštět, nebo naopak nabírat. „Nemámě hlášené ani to, že by chtěli jet na šedesát procent, aby nemuseli propouštět,“ dodal na závěr Miroslav Kardačínský.