Jako by stále platila slova Jana Wericha, že o podružnostech, jako co nakoupit a podobně, rozhoduje jeho manželka, zatímco o důležitých věcech, jako je náš vztah k Tchaj-wanu, rozhoduje on. Je to tak. Mužů je v politice stále o hodně více než žen a komunální politika na Novojičínsku není výjimka.

Ve většině měst a obcí zastoupení žen v nově zvolených zastupitelstvech dělá něco okolo jedné třetiny. Ve městech mají největší podíl žen v zastupitelstvu v Odrách, kde šestice zastupitelek tvoří 31,6 procenta.

V Příboře je v zastupitelstvu dokonce sedm žen, ale zastupitelstvo má o čtyři členy více než to oderské, takže ženský podíl je 30,4 procenta.

Radnice v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Prohlédněte si 29 zastupitelů Nového Jičína

Na opačném pólu je Nový Jičín. Tam voliči poslali do devětačtyřicetičlenného zastupitelstva jen 5 žen, což ve výsledku znamená 17,2 procenta. O něco lépe je na tom ženská populace ve Frenštátě pod Radhoštěm a ve Studénce, kde jsou sice jen čtyři ženy, ale v zastupitelstvu s 21 členy, takže jejich podíl je 19 procent.

O mnoho markantnější jsou rozdíly v obcích. V Ženklavě, jako v jediné obci, ženy mají dokonce nadpoloviční většinu, když v devítičlenném zastupitelstvu je jich pět. Sedm žen bude sedávat v patnáctičlenném zastupitelstvu v Mořkově budou tvořit 46,7 procenta. Více než čtyřicetiprocentní podíl mají ženy ještě v Kujavách a Luboměři. Rovných čtyřicet procent pak dělá jejich zastoupení v Kuníně, Libhošti, Lichnově a v Suchdole nad Odrou.

Jsou ale obce, kde se podle výsledku dá usuzovat, že tam převládá názor, že ženy do komunální politiky nepatří. Nejmarkantnější je to v Jeseníku nad Odrou, kde žena neobsadila ani jedno z patnácti křesel v nově zvoleném zastupitelstvu. Bez žen budou také zastupitelé v Tísku, tam je ale jen devět členů. Pouze jedna žena usedne v devítičlenném zastupitelstvu ve Vražném, a po jedné ženě budou mít patnáctičlenná zastupitelstva ve Starém Jičíně a v Jistebníku. Tam by, v případě, že budou ctít výsledky voleb, mohlo dojít ke kuriózní situaci. Šárka Storzerová nejenže kandidovala za sdružení, jež se stalo jednoznačným vítězem voleb v Jistebníku, ale také získala nejvyšší počet hlasů.

Volby skončily. V pátek a v sobotu rozhodovali voliči, teď jsou na řadě vyjednávači.
O jednotlivých křeslech rozhodnou vyjednávači