Oficiální zahájení Slavností se uskuteční v Trámovém sále Žerotínského zámku koncertem Musica Figuralis v pátek 8. září. V tento předvečer hlavního dne Slavností se představí také frýdeckomístecký kapela Kaczi spolu se zpěvákem Václavem Neckářem a skupinou Bacily na Masarykově náměstí od 19.00 hodin.

Hlavními tématy Slavností budou Gideon Ernst von Laudon – 300. výročí narození, 50 let městské památkové rezervace Nový Jičín, 10. výročí partnerství s městem Épinal, Výročí slavných novojičínských cechů a rodáků a opravdu bohatý program tak opanuje celou sobotu již od časného rána 8.30 hodin, kdy Slavnost otevře mše svatá ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie, tamtéž v 11.30 hodin vystoupí také pěvecký sbor Ondráš.

Hlavní scénou tradiční akce však bude Masarykovo náměstí, od 9.00 hodin jej rozezní Městská dechová hudba Nový Jičín a o hodinu později městem projde Slavnostní průvod, dojde k odhalení busty generála Laudona a prodejci otevřou své stánky na městském trhu.

Ilustrační foto
Z novojičínské nemocnice maminky mohou domů odcházet dříve

Na tamním jevišti se postupně vystřídá řada umělců od sboru Ondráš a Ondrášek, smyčcového souboru Housličky, Jazz Bandu Patrika Kača, přes tanečníky z novojičínské ZUŠ, Fokusu, ukázku hiphopu, akrobatické vystoupení tanečního studia Circus!, až po Slavnostní průvod v 15.30 hodin, tradiční Poctu generálu Laudonovi a přehlídku historických vojsk o půl hodiny později.

Chybět nebude ani soutěž o nejoriginálnější dětský kostým, vystoupení sboru Na portášských chodníčkách, novojičínského Javorníku, Vojtěcha Dyka s kapelou či projekce Laudon. Dalším z vrcholů bude také ohňostroj v 22.45 hodin a po něm slavnostní iluminace a koncert Circus Brothers.

Nespočet dalších programů však bude probíhat během soboty také na Bojišti Bocheta, na Malé scéně Masarykova náměstí, na Staré poště, na Radnici, v Radničním sklípku, v Návštěvnickém centru, v Kině Květen a zejména také kolem a na Žerotínském zámku.

Ilustrační foto.
Pod Trúbou bude Den sportu

Lidé na těchto místech budou moci zhlédnout bitvu sedmileté války, zúčastnit se řady výstav a workshopů, vidět taneční, hudební, akrobatická vystoupení, zkusit si fotosoutěž a novojičínské klobouky, projet se městem historickým autobusem, který bude od ulice Tyršova vyrážet každou půlhodinu.

Nádvoří Žerotínského zámku se pochlubí také pohádkou, předtsavením dramatického kroužku, divadelní ukázkou, vystoupením místního SEXTET+, Puellae Et Pueri, Camerata, bubeníky Kubuku, Pakustone, Quattro Buggy a řadou dalších atrakcí včetně vojenské základny.

Spousta další míst, kam Slavnost sahá, bude popsána a spolu s podrobným programem vyvěšena ve městě před i při akci.

Ve středu 6. září chytali hasiči v Odrách na Novojičínsku vietnamské prase.
Prase na výletě chytili hasiči do fotbalové sítě

Anna Macíčková