Do naší TOP 5 jsme vybírali pouze z podniků, kde podávají smažený sýr v provozovně. A to na talíři a s přílohou. Proto v našem výběru nenajdete smažený sýr v housce z takzvaných hladových oken, stánků a food trucků. Neznamená to však, že bychom ty nejlepší „smažáky do ruky“ nezmapovali v dalším článku.
S hranolky, s vařeným bramborem i v housce jako hamburger. Smažený sýr je tak oblíbený, že ho lze najít v poledním menu lidových podniků i na jídelních lístcích drahých restaurací. A často je to tak, že sýr v trojobalu bývá jediným bezmasým jídlem v nabídce. Deník se v Novém Jičíně přesvědčil o tom, že na smažák místní prostě nedají dopustit.
Své o tom ví třeba v Gábi Restaurantu u Janáčkových sadů, tedy prakticky v centru města, kde se návratem k tradiční české kuchyni snaží vytvářet „prostředí rodinné pohody“.
Smaží tu sýry každý den, což potvrzuje i pohled na menu jednoho březnového týdne tohoto roku: v pondělí - hermelín, v úterý - sýr se šunkou, ve středu - tvarůžky, ve čtvrtek - variace sýrů a v pátek, sobotu a neděli klasický smažák. S vařeným bramborem, tatarkou a oblohou se tady podává za lidových 137 korun.
Sýry zde zařadili do nabídky s menší gramáží a se zeleninovými saláty, a to za ceny od čtyřiaosmdesáti do devětaosmdesáti korun. V pracovních dnech si dopřávají tato jídla hlavně dámy, o víkendech rodiny s dětmi.
„Ale je pravda, že řízky si lidé dávají více,“ podotkl provozovatel Gábi Restaurantu Pavel Kanaloš, který osobně preferuje sýry nastudeno, nakrájené. „Moje děti ovšem smažený sýr milují, strašně. Když jsme v restauraci a neví, co by si daly, smažák je jistota,“ poznamenal. Že ho má ráda i většina dospělých strávníků, vysvětluje jakousi nostalgií: „Vždycky to byla restaurační jednička. Když jsme jako mladí chodili na jídlo se spolužáky, vždycky byl na scéně smažák.“
Smažáky jsou stálicí i v Novém Jičíně.
Gábi Restaurant
Adresa: Janáčkovy sady 184, Nový Jičín
Druh sýru: eidam nebo gouda (gramáž minimálně 120 g)
Příloha: vařený brambor
Cena: 137 korun s vařeným bramborem, tatarkou a oblohou
Smažák si může poručit host také U Kocourků poblíž náměstí či u zámku, a to už od půl sedmé ráno. „Jsou takoví, co přijdou z noční směny, dají si smažený sýr s hranolky a tatarkou a pak jdou spinkat,“ popisuje nám s úsměvem zaměstnankyně jídelny Andrea. Smažený sýr tady zavedli jako součást stálé denní nabídky. Polední menu totiž zrovna U Kocourků nemají. Připravují zde smažáky tradiční, se šunkou i camembert.
„Kolik se prodá? Jak kdy, pět deset denně,“ odhaduje Andrea. Je přesvědčena, že smažený sýr zůstane součástí české gastronomie dlouho – vždyť se drží v konkurenci trendových, exotičtějších i zdravějších jídel dodnes.
Smažáky jsou stálicí i v Novém Jičíně.
Jídelna U Kocourků
Adresa: Masarykovo náměstí 26. (provozovna u náměstí). 28. října 52/14 (provozovna u zámku) , Nový Jičín
Druh sýru: eidam (120 g)
Příloha: brambory
Cena: 122 korun (bez tatarky)
Radoslav Řezníček šéfuje Pivní restauraci Cechovní dům, která sází na „moderní a poctivou“ českou kuchyni. A má zajímavý poznatek. „Když přijíždějí v létě polští turisté do Nového Jičína, často chtějí onen wyprażany syr, neboli česky smažák. To se odbyt u tohoto jídla zvyšuje násobně. Jinak jsme na tom asi stejně jako ostatní restaurace v okolí, které ho nabízrjí,“ vysvětluje nám majitel.
Cechovní dům postavil jídelní lístek hlavně na guláších, kolenech a svíčkových, nicméně smažák do něj zařadit samozřejmě museli. „Zdeněk Pohlreich je striktně proti němu, ale sám si asi uvědomuje, že to lidem chutná. A kde je poptávka, tam je nabídka,“ shrnul Radoslav Řezníček s odkazem na slavného „televizního“ kuchaře.
Pivní restaurace Cechovní dům
Adresa: Žerotínova 62/12, Nový Jičín
Druh sýru: většinou tučnější gouda (150 g)
Příloha: brambory vařené, šťouchané, americké nebo hranolky od 45 do 55 korun
Cena: 169 korun s tatarskou omáčkou
Nejméně dvacet porcí smažáku za den prodají v Jídelně Na Hradbách, která se nachází na strategickém místě - na průtahu centrem Nového Jičína. „Na každé ráno chystáme čerstvé porce, jsou z českého eidamu s třicetiprocentním obsahem tuku a děláme sýr klasicky v trojobalu ve fritéze,“ sdělil majitel podniku Zbyněk Vaculík s tím, že smažený sýr má takřka čestné místo v každodenním jídelním lístku.
„Ne, že bych si ho sám nikdy nedal, ale jsou i zdravější jídla. Lidi mají smažák rádi, protože je to rychlé a jednoduché jídlo. Přiznávají, že v nich navíc vyvolávají vzpomínky na dětství,“ doplnil Vaculík.
Smažáky jsou stálicí i v Novém Jičíně.
Jídelna Na Hradbách
Adresa: Sokolovská 18, Nový Jičín
Druh sýru: eidam 30%, česká produkce (100 g)
Příloha: nejčastěji brambory
Cena: 131 korun, 15 korun domácí tatarská omáčka
Na Prachárně v Novém Jičíně je smažený sýr v nabídce bezmasých pokrmů společně s hermelínem v bramboráku, rizotem s pečenou cuketou a česnekem a grilovanou zeleninou zapečenou s parmazánem. Když si host dá smažák v době mimo polední nabídku, zaplatí 115 korun bez přílohy. V obědovém menu ho pořídí za 145 korun se vším všudy, a to i s polévkou.
„Je to taková klasika, i já si ho ráda dám. U nás ho chtějí jak mladí, tak rodiny s dětmi. A spousta lidí si smažený sýr odnáší s sebou, na rovinu říkají, že se jim ho doma nechce dělat,“ tvrdí číšnice Kristina Cholínská.
Na Prachárně
Adresa: Štursova 588, Nový Jičín
Druh sýru: eidam, 30% (100 g)
Příloha: vařené brambory, hranolky
Cena: 115 korun samostatně bez přílohy i tatarky, v menu 145 korun s přílohou i tatarskou omáčkou, včetně polévky