Čarodějná muzejní noc vypukne dnes v prostorách Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Návštěvníci si budou moci od 18 až do 22 hodin prohlédnout tématickou čarodějnou výzdobu, setkat se s kartářkou a numeroložkou nebo si spolu s babkou kořenářkou projít výstavu Léčivá síla a moc rostlin.

Děti se mohou naopak těšit na čarování s léčivkami, vystoupení kouzelníka, světelnou show i promítání pohádky Dařbuján a Pandrhola. První nádvoří zámku obsadí flašinetář, který zájemcům nabídne také netradiční bylinkovou zmrzlinu. Na své si přijdou také milovníci dobrého jídla. Pro ně budou připraveny ochutnávky zdravých pokrmů, jako například pohankové kaše nasladko i naslano, polévky palibrada nebo černé kávy žitovka.

Ohně se o dnešní magické noci rozhoří také o pár kilometrů dále, na hradě Starý Jičín.

„Návštěvníci uvidí veselé i vážné šermířské souboje, vyhledání a odchycení čarodějnice, mučení katem pod vedením inkvizičního soudce, její doznání k čarodějnictví a nakonec její upálení na hranici," uvedl kastelán starojického hradu Arnošt Pokorný s tím, že program odstartuje v 18.30 hodin.

Zábavné sobotní odpoledne s pálením čarodějnic proběhne od 16.30 hodin také na Medvědí boudě u přehrady v Bílovci. Bohatý program slibuje soutěž o nejkrásnějšího čaroděje a čarodějnici, vystoupení mažoretek, taneční vystoupení, dětskou i večerní diskotéku. Sraz čarodějnic všeho druhu, malých i velkých, se uskuteční také na zahradě Městského kulturního centra Fulnek, a to od 16 hodin.

Pořadatelé lákají na podvečer plný zábavy a soutěží i opékání špekáčků. „Za špatného počasí se bude akce konat v sále Městského kulturního centra," upozornili pořadatelé akce.
Pálení čarodějnice Máni Kulhavé – tak zní název akce, kterou naplánovalo na dnešní odpoledne sdružení rodičů při Základní škole Kunín. Čarodějné rejdění o Filipojakubské noci proběhne od 16 hodin v prostoru kunínského výletiště za kinem. Děti si budou moci zasoutěžit nebo se pobavit na mini diskotéce. V rámci doprovodného programu vyhlásí pořadatelé nejošklivější čarodějnici.

Už po šesté se čarodějnice sletí také do obce Závišice. Sraz všech účastníků bude v 15 hodin u tamního transformátoru, kde se následně čarodějná skupinka přesune na zahradu U Kremlů.

Zábavný program nabídne čarodějnické zkoušky, volbu Miss čarodějnice, upálení na hranici, opékání špekáčků a veselení se u čarodějnického ohně. V prostoru za pohostinstvím následně postaví májku. Pálení čarodějnic se dnes odehraje také ve Vražném. Akce se uskuteční od 16 hodin v prostorách sportovního areálu TJ Sokol Vražné.

Pořadatelé naplánovali soutěže pro děti, upálení staré čarodějnice i večerní čarodějnický rej. Čarodějnice ošlehají plameny také na hřišti v Loučkách, místní části Oder. Setkání, které začne v 18 hodin, přinese stavění májky i noční rej čarodějnic.

Tradiční akce s upálením čarodějnic doplní také další lidový zvyk, zdobení a stavění májek. Jedna taková akce se uskuteční dnes například před obecním úřadem v Tiché. Od 14 hodin předvedou své vystoupení děti z tamní mateřské a základní školy, které následně vystřídá dětský sbor Sedmikvítek.

Úderem třetí hodiny odpolední tam vztyčí nazdobenou májku, nebude chybět ani skákací hrad, divadlo pro děti a folková skupina Astra. Statní muži postaví o dnešním odpoledni májku také před kulturním domem ve Slatině. Akce začne v 16 hodin a nabídne také večerní táborák.

Ivana Reková