Duben je tradičně měsícem, kdy se naplno rozjíždí sezonní práce a nejrůznější brigády a oživení trhu práce tak není velkým překvapením. Přesto čtvrtý měsíc letošního roku v tomto ohledu překvapil.

Už tak nízkou nezaměstnanost v okrese vůbec suverénně nejnižší v Moravskoslezském kraji, se podařilo opět stlačit o půl procentního bodu. Počet lidí bez práce klesl pod pětitisícovou hranici (4953) a míra nezaměstnanosti na Novojičínsku tak má v současné době blíže k hodnotám Prahy (4%), než sousednímu Frýdku-Místku (5,1%) nebo Ostravě (9,7%).

SEZONNÍ PRÁCE

„Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, zahradnictví, pohostinství, lázeňství či turistickém ruchu. Naplno se rozjely i činnosti v rámci veřejně prospěšných prací," shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zaměstnavatelé na konci dubna nabízeli 2156 volných míst a jedno tak v našem regionu připadá na 2,3 uchazeče. Po Uherském Hradišti se jedná o druhý nejlepší výsledek na celé Moravě.

I přes tak vysoký počet míst se ne vždy daří je obsadit. Důvodů je hned několik.

„Kromě nedostatku praxe, kvalifikace, dovedností a znalostí ze strany uchazečů o zaměstnání, to může být úroveň nabízené mzdy, práce na směny, například v případě rodičů malých dětí či osob se zdravotním postižením, fyzicky náročná práce, vysoké nároky ze strany zaměstnavatele či nejistota v podobě termínovaných smluv. Problémem může být i omezená mobilita," vysvětluje Kateřina Sadílková.

Mezi nejčastěji nově hlášená volná pracovní místa na Novojičínskou jsou pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci, obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, prodavači, kuchaři, uklízeči, číšníci, servírky, nebo pekaři a seřizovači.

Když se na jednotlivé části našeho okresu podíváme detailněji, tak nejmenší nezaměstnanost ze všech regionů je na Frenštátsku (3,80%) a v Novém Jičíně a okolí (4,13%), naopak nejvyšší tradičně na Odersku (5,24%), přesto však ani zde nedosahuje celorepublikového průměru (5,7%) a už vůbec ne krajského (7,9%).