Masopust se na Masarykovo náměstí vrátil po dlouhých letech a k několika tradičním maskám, v čele s medvědem, se připojili také vystrojení žáci základní školy Tyršova. Otevřené byly také dřevěné stánky, kde si lidé mohli koupit domácí uzeniny, svařené víno na zahřátí nebo koláčky.

Součástí masopustního veselí byl křest první vlastní novojičínské pochoutky, kterého se ujal místostarosta Přemysl Kramoliš. Na slavnostní akci nemohly chybět kluby vojenské historie v čele se samotným generálem Laudonem, které připomněly 296. výročí narození slavného vojevůdce. Toho ztvárnil Miloslav Leško a pronesl „Jeho excelence je potěšena, že na jeho památku vznikla cukrovinka, které nese jeho jméno." Křest stvrdil sektem místostarosta Kramoliš. Řadový pěší klub č. 7 Harrach vystřelil ve čtyři odpoledne čestnou salvu na počest generála Laudona, od jehož narození letos uplyne 296 let a jenž zemřel o čtyřiasedmdesát let později v rohovém domě na náměstí, kde má i památnou desku.

„Od úterního dne je cukrovinka k dispozici k nákupu v Návštěvnickém centru, které je jejím výhradním prodejcem," doplnila tisková mluvčí radnice Marie Machková.

Pečivo se skořicovou příchutí je baleno do celofánu po třech kusech a balíček je k zakoupení za 26 korun. Na svázání byla použita stužka v barvách městského znaku a na ni je připevněn znak města. „S pekařstvím jsme se dohodli, že receptura, podle které je sladký třírohý klobouček vyráběn, bude použita jen u tohoto produktu. Také tvar pečiva je vázán výhradně k novojičínskému suvenýru," řekl již dříve starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Prodej novojičínské pochoutky je součástí řetězu akcí, které připomínají a oslavují letošní významné výročí uplynutí 700 let od první písemné zmínky o městě. A jak to tak zatím vypadá, lidem chutná. Již během středy bylo totiž vyprodáno všech dvě stě balíčků dodaných pekárnou v první objednávce. Další kusy budou k dostání v Návštěvnickém centru nejpozději v pondělí.