Krásné slunečné počasí provázelo páteční slavnostní otevření hřiště pro seniory v Novém Jičíně. Tato nevšední akce přilákala do zahrady domu s pečovatelskou službou desítky návštěvníků nejen seniorského věku. Otevření hřiště zpestřil svým vystoupením novojičínský pěvecký sbor Puellae et Pueri, vystoupení taneční skupiny Veselé dámy či maňáskové divadlo střediska Effatha Nový Jičín

Město Nový Jičín už otevřelo mnoho hřišť pro děti či pro mládež, ale toto hřiště pro seniory je první svého druhu v širokém okolí. Hřiště nabízí několik cvičících prvků na protažení či posílení jednotlivých částí těla, samozřejmostí jsou také lavičky. Díky tomuto projektu vznikla v zahradě také odpočinková zóna, tedy pergola vybavená dřevěným nábytkem, která může sloužit k pořádání různých akcí venku, na čerstvém vzduchu.

První svého druhu

Kolem počasí, které se skutečně vydařilo, se točil také proslov starosty Nového Jičína Jaroslava Dvořáka. Ten vysvětlil, že když se byl na hřiště podívat ve čtvrtek, nebylo zrovna ideální počasí. „Tak jsem říkal: Zítra musí být hezky. Paní vedoucí mi nevěřila. Tak jsme se vsadili o takovou zajímavou věc když prohraju, strávím den s klienty Domovinky. Ale protože jsem vyhrál, paní vedoucí z Domovinky stráví pracovní den se mnou na úřadě," podotkl s úsměvem starosta. Klienti denního stacionáře si pro Jaroslava Dvořáka navíc připravili malý dárek, který se mu v nadcházející zimě jistě bude hodit. Upletli mu totiž dva kulichy.

Nově otevřené hřiště nebude sloužit pouze obyvatelům zmíněného domova s pečovatelskou službou, ale všem seniorům z celého města. „Na seniory se trošku zapomíná, ale tohle je důkaz, že na seniory myslíme. Není to jediný projekt, pracujeme na více projektech, ale tento je takový nejviditelnější a největší," poodhalil další plány města Jaroslav Dvořák.

Pak už nastal čas, aby byla přestřižena páska, a hřiště přivítalo své první cvičící. Třeba dvě dámy neodolaly, posadily se na lavičky a začaly šlapat jako na kole. Přitom si povídaly a užívaly si krásného dne. A další senioři je ihned následovali.