Radnice největšího města okresu počítá s výdaji na rok 2014 ve výši 534 milionů korun, což je o 63 milionů více než letos, a s příjmy bezmála 508 milionů. Z více než půlmiliardy má putovat 162 milionů korun na investice.

„Na příští rok jsme sestavili rozpočet, který nepočítá se zadlužováním, ale naopak pracuje s úsporami. Jsme městem, které obdrželo druhé místo v Moravskoslezském kraji za dobré hospodaření v roce 2012 v této kategorii, ve srovnávacím výzkumu nazvaném Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2013. Rozpočet je v souladu s platnou metodikou koncipován jako nevyrovnaný," uvedla místostarostka Blanka Faluši.

Starosta: Útulek být musí

Opoziční zastupitel Ivan Týle (ODS) upozornil na fakt, že dochází k nárůstu mandatorních výdajů (povinně vynaložené prostředky) a rozpočet města, jehož obyvatel spíše ubývá, nemůže růst do nekonečna. „Nemůžeme chtít všechno," upozornil. Jeho stranický kolega Miloš Lossmann navrhl vyškrtnout z rozpočtu investici do psího útulku (přes pět milionů korun) a počkat na vhodnou dotaci. „Útulek, myslím, může počkat," pronesl. Starosta Jaroslav Dvořák však oponoval s tím, že situace je neúnosná a útulek město nutně potřebuje.

Mezi nejvýznamnější investice příštího roku patří výstavba cyklostezky v místech zaniklé železniční trati z Nového Jičína do Hostašovic, na kterou byl vyčleněn podíl ve výši 11 milionů korun, vybudování lesoparku Skalky za téměř 18 milionů korun a přestavba třetího nadzemního podlaží domu zvaného U Laudona na Expozici generála Laudona za 10 milionů korun.

Rekonstrukce bazénu

„Na jaře by měl být dokončen varovný a vyrozumívací protipovodňový systém za 11 milionů korun. U řady projektů se vysoké procento vynaložených financí vrátí ve formě dotace. Město také již podalo žádost o dotaci na rekonstrukci přístavby Hotelu Praha a její přeměnu na společensko-kulturní centrum," rozvedla mluvčí města Marie Machková.

Celkově počítá rozpočet se ziskem dotací ve výši 61 milionů korun.

„Velkým a nutným projektem bude rekonstrukce bazénu. Oprava střechy a energetických technologií bude provedena novou metodou EPC, kdy část nákladů uhradí energetické úspory, které rekonstrukce přinese. Očekáváme úspory na energiích ve výši 20 až 30 procent," dodal starosta Jaroslav Dvořák.