Jakou bude mít zvonkohra podobu, je velkou neznámou. Jisté však je, že bude umístěna na Staré poště na náměstí. Její pořízení realizuje radnice v souvislosti s letošními oslavami 700 let od první písemné zmínky o městě.

„Pro pořízení sestavy bronzových zvonů se vyslovili občané při internetovém hlasování i v anketě, která probíhala během vánočního jarmarku při prezentaci zvonkohry," uvedla mluvčí Nového Jičína Marie Machková. Na webu se kladně vyjádřilo necelých šedesát procent hlasujících, na jarmarku to bylo více než devadesát procent. „V nejbližších dnech bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele zvonkohry. Odbor majetku, rozvoje a investic prověřuje, zda by nebylo možné na toto zařízení získat dotaci, určitě ale oslovíme i sponzory. Sedm set let města je přece obrovská a mimořádná událost," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Hudební nástroj, jehož každý tón je vytvářen vlastním zvoncem, může mít od šesti do šedesáti zvonů. Kolik jich bude na stropě lodžie Staré pošty, se zatím neví. Radnice počká, jaké nabídky se objeví ve výběrovém řízení. „Jde na ni naprogramovat melodii. Turisty by například mohla v určenou hodinu vítat melodie písně Generál Laudon jede přes vesnici. Ale lze na ni hrát i takzvaně živě," uvedl vedoucí živnostenského úřadu Stanislav Bartoň s tím, že četnost hraní zvonkohry zatím nebyla stanovena a v nočních hodinách bude samozřejmě vypnuta.

Kromě zvonkohry se dočká Nový Jičín, u příležitosti významného výročí, také vlastní poštovní známky. V současných dnech finišují práce na její podobě. Slavnostně bude představena a pokřtěna na letošních městských slavnostech a Česká pošta hodlá dát do oběhu 120 až 150 tisíc výtisků.