Nový Jičín získal stovky ústenek díky podpoře desítek dobrovolníků. 

Ilustrační foto.
Autobus u Starého Jičína havaroval, řidič byl silně opilý

Jak uvedl krizového štábu města Nový Jičín Lumír Balaryn dobrovolníci roušky sami ušli z materiálu, který měli k dispozici, nakoupili nebo kompletovali nastříhané látkové díly a gumičky, které zaslal Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

„Lidé nosili roušky na sběrná místa, která jsme zřídili v návštěvnickém centru a v prostorách budovy městské policie. Také nás kontaktovala paní, že pro nás ušila několik stovek ústenek. Během jednoho dne byly rozebrány komponenty ke kompletaci roušek z krajského úřadu a dobrovolníci je právě sešívají,“ doplnil Lumír Balaryn. 

Ve Frenštátě pod Radhoštěm začali vyrábět a rozvážet ochranné štíty ( na snímcích jsou v taškách s logem města).
PODÍVEJTE SE: Ve Frenštátě pod Radhoštěm vyrábějí ochranné štíty na 3D tiskárně

Podle tiskové mluvčí Nového Jičína Marie Machkové město nechalo všechny roušky vyprat a vyžehlit a od pátku 3. dubna je začalo doručovat do domácností seniorů.

V první vlně je získají lidé nad 70 let, postupně, jak bude město získávat další ochranné pomůcky, je budou úředníci rozvážet i mladších občanům. „V Novém Jičíně bydlí téměř čtyři a půl tisíce lidí starších pětašedesáti let, a těm všem bychom chtěli roušky dodat,“ upřesnil Lumír Balaryn.  

Ilustrační foto
Velké Albrechtice: Strojírenská společnost Lucco zastavila výrobu

„Starosta Nového Jičína vyjádřil poděkování desítkám, často bezejmenných, dobrovolníků.

„Šili a stále šijí roušky, darovali ochranné pomůcky i dezinfekční prostředky, ale našli se i takoví, kteří za dvacet nebo třicet tisíc korun nakoupili ústenky a věnovali je městu. Díky pomoci všech dobrých lidí se můžeme postarat o sociální pracovnice, strážníky, pedagogy, kteří hlídají děti záchranářů, a také o staré lidi, které šířící se virus ohrožuje nejvíce, “ dodal starosta Nového Jičína.

Petra Kvitová
Kvitová o zrušení Wimbledonu: Je to smutné, ale čekala jsem to

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník