Revitalizace s pořadovým číslem jedna probíhala od loňského podzimu v Novém Jičíně mezi ulicemi Jubilejní a Budovatelů. Zdejším obyvatelům zvýšily komfort bydlení nové chodníky, osvětlení, dětská hřiště i mobiliář. „Myslím si, že se podařilo zmírnit tu sídlištní šeď, i když i tady se muselo šetřit s financemi. Obrovským pozitivem je, že se podařila získat tak velká dotace,“ řekl starosta města Břetislav Gelnar (ČSSD).

Sídliště se může pochlubit také různými architektonickými perličkami. Například jako jediná lokalita ve městě disponuje sklápěcími lampami veřejného osvětlení a při výměně žárovek tak není nutný žebřík či zdvižná plošina. Chodníky jsou pokryté speciální dlažbou. „Nemá sražené hrany, takže lépe vyhovuje třeba jízdě na in line bruslích, také pro plevel je tam méně prostoru. Lidi si zpočátku mysleli, že je ta dlažba položena obráceně, a upozorňovali nás na to,“ vysvětlil Zdeněk Klos ze společnosti Nosta, která se na obnově sídliště podílela. To však není vše. Originálním způsobem vyřešil architekt křížení chodníků na zrenovovaném sídlišti. „Je to takový malý fórek. Máme hodně kruhových objezdů na silnicích, tak jsem tady vytvořil paralelu a zrušil jsem tu linii dlouhých sídlištních chodníků,“ uvedl architekt projektu Ivo Domorák s tím, že v místě křížení chodníků jsou tak rondely pro pěší.

Na první etapu revitalizace této novojičínské části padlo 6,7 milionu korun a pětaosmdesát procent šlo uhradit formou unijní dotace. Celkově je na projekt vyhrazena částka znatelně větší, a to 182 milionů. „Tato částka bude použita na regeneraci bytových domů a revitalizaci veřejných prostranství a zahrnuje prostředky města, majitelů a prostředky z Evropské unie,“ doplnila Marie Machková, tisková mluvčí novojičínské radnice. Dokončení se plánuje na rok 2014 a další část oprav začne již za měsíc mezi ulicemi Dlouhá a Karla Čapka. „Sídliště dostává lidskou tvář. Mnozí, zejména starší generace, původně žádnou změnu nechtěli. Věřím ale, že po dokončení to bude pěkné místo k bydlení,“ poznamenal zastupitel Vladimír Bárta (ODS).