Zbystřit by měli především občané z novojičínských volebních okrsků 12, 20 a 22, protože místa, kam chodili v minulosti vhazovat do uren své hlasovací lístky, se pro nadcházející parlamentní volby změnily.

Volební okrsek 12 měl původně volební místnost v budově OSSZ na ulici Svatopluka Čecha a nyní budou občané volit v Domově pro seniory na Hřbitovní 41. Volební okrsek číslo 20 nebude mít volební místnost na ZŠ Dlouhá 56, ale v sousední budově, Základní a mateřské škole na Dlouhé 54. Volební okrsek číslo 22 bude mít volební místnost v denním stacionáři Eden na Beskydské ulici 274. Původně se volilo ve Střední škole technické a zemědělské. „Tyto změny byly avizovány v každém okrsku ve vyvěšené volební vyhlášce, na webu města, v Novojičínském zpravodaji a v městském rozhlase," řekla vedoucí odboru správních činností Zdenka Pechová.

Městský úřad eviduje zájem o voličské průkazy, který občana opravňuje volit mimo své trvalé bydliště. Požádalo o ně již dvě stě lidí. „Všichni, kdo chtějí volit, ale v den voleb nebudou v místě svého trvalého pobytu, si mohou vyřídit voličský průkaz, který jim umožní volit v kterémkoli volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Osobně lze na městském úřadě o voličský průkaz požádat až do středy 23. října do 16 hodin," informuje mluvčí města Marie Machková.

Ta zároveň připomíná, že lidé, jimž zdravotní stav komplikuje osobní návštěvu volební místnosti, mohou požádat volební okrskovou komisi o doručení přenosné volební schránky. „Zatím registrujeme převážně žádosti pacientů z místní nemocnice a klientů domovů seniorů," dodala mluvčí.

Hlasovací lístky v Novém Jičíně distribuuje Česká pošta, posledním doručovacím dnem je čtvrtek 24. října. Kdo lístky nedostane nebo je získá v nekompletní či poškozené podobě, může si požádat o vydání nových přímo ve volební místnosti.