V devítičlenné městské radě bude mít ČSSD šest zástupců, KDU-ČSL dva a Strana zelených jednoho. Sociální demokraté, kteří se značnou převahou vyhráli komunální volby a získali 12 mandátů, uvažovali i o spojení s hnutím ANO.

Podle Dvořáka se ale nakonec klub zastupitelů přiklonil k trojkoalici, kterou považoval za stabilnější. S hnutím ANO by totiž v zastupitelstvu měli sociální demokraté převahu 16 hlasů. Navíc s lidovci a zelenými má ČSSD podle Dvořáka i bližší programové priority.

ČSSD kromě postu starosty obsadí i pozice dvou uvolněných místostarostů. Budou jimi Blanka Faluši, která bude spravovat financí, majetek a investice, a Pavel Rozbroj, který by měl mít na starosti například dopravu. Strana zelených obsadí místo neuvolněného místostarosty, který se vzdá odměny. Podle Dvořáka jím bude Pavel Bártek.

Na tom, jaké kompetence mu budou svěřeny, se zatím koaliční partneři domlouvají. Lidovcům zůstanou místa dvou neuvolněných radních.

Podle Dvořáka budou k hlavním prioritám města patřit transparentní radnice, rekonstrukce a modernizace bazénu, vznik kulturně společenského domu, rozvoj průmyslové zóny a podpora zaměstnanosti. Ustavující zasedání zastupitelstva by se mělo uskutečnit 6. listopadu. Počátkem příštího týdne strany plánují podpis koaliční smlouvy.

Volby v Novém Jičíně vyhrála ČSSD, když obsadila 12 zastupitelských křesel, hnutí ANO a ODS mají shodně po čtyřech zastupitelích a lidovci, zelení i komunisté obsadí po třech křeslech.