V žilinské lokalitě Za Školou je prostor pro výstavbu 23 rodinných domů. O zbývajících devět parcel se bude moci veřejnost přihlásit ve druhém kole nabídkového řízení.

Z Noříčí hory v Trojanovich jsou krásné výhledy na Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice i na horu Kotouč. Z okolí hory je vidět kaple na Radhošti. Neděle 14. únota 2021.
Podívejte se na pohledy z Trojanovic. Na běžkách v prašanu kolem Noříčí hory

Už na jaře by mohly v dané lokalitě začít práce na výstavbě inženýrských sítí. Město je vybuduje na své náklady. Předpokládaná hodnota zakázky je 41 milionů korun.

Do nabídkového řízení na prodej 23 pozemků přišlo 85 obálek. „Jejich otevírání, hodnocení a losování muselo kvůli koronaviru a vládním nařízením proběhnou bez přítomnosti veřejnosti. Občané však mohli práci komise sledovat on-line na internetu,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský. Výsledek řízení bude předložen radním města a po projednání na zastupitelstvu budou s vítěznými žadateli o stavení pozemek uzavřeny kupní smlouvy.

Kopřivnice prohrála s Jičínem. Foto:Ivan Pilát
Kopřivničtí v důležitém souboji podlehli Jičínu

Část parcel se nabízela přímým prodejem, kdy kupujícího vybral los. U zbývajících deseti rozhodovala nejvyšší nabídnuta cena. „O některé parcely projevilo zájem až 12 uchazečů. U pěti pozemků však nebyla zaznamenána žádná nabídka. Protože každý uchazeč mohl získat jen jedno stavební místo, devět pozemků bude znovu nabídnuto ke koupi,“ vysvětlil Dobrozemský.

Pavel Cupák má dílnu v bývalé škole. Uvnitř galerie je možno vidět také model zvoničky, která by letos měla být umístěná na Pustevnách v místě poslední poustevny.
Designér z Trojanovic Pavel Cupák má rád staré dubové kmeny

Radnice teď připravuje výběrové řízení na stavební firmu, která k pozemkům přivede místní komunikaci, vybuduje chodníková tělesa, parkovací plochy, veřejné osvětlení, kanalizaci a vodovod.

„Už nyní plánujeme, že stávající plochu určenou pro výstavbu rodinných domů rozšíříme o plochu občanské vybavenosti. O zeleň, hřiště, parčík. Tím se komfort bydlení v této části města ještě zvýší,“ doplnil starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký.