Architektonicky i historicky cenné stavby na okraji Nového Jičína a obnova jejich zašlé slávy patří mezi hlavní cíle současného vedení radnice. Letos by se mohlo k němu zase o něco přiblížit, alespoň tedy z hlediska projekčního.

ARCHITEKTI PŘÍMO NA MÍSTĚ

Radní na konci loňského roku schválili seznam architektonických kanceláří, které město oslovilo za účelem studie využitelnosti jedné ze dvou Hückelových vil a vyřešení dopravního napojení. Konkrétně vily Augusta Hückela stojící z pohledu od cesty na levé straně. V lednu radnice pozvala všechny do Nového Jičína a přijeli všichni. „Což mě mile překvapilo,“ pochvaloval si starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Aktuální, velice špatný stav vil, si tak architekti prohlédli přímo na místě a měli se rozhodnout, zda se pustí do realizace studie. Odmítnutí nepřišlo ani z jedné kanceláře.

Nyní tak mají tři měsíce na zpracování studie využitelnosti vily Augustina Hückela a dopravního napojení.

„To je hodně špatné,“ přiznává starosta. Hustota dopravy se za desetiletí radikálně změnila a navíc areál vil novojičínských továrníků leží přímo u frekventovaného mezinárodního tahu. Projektanty tak nejen z tohoto hlediska čeká náročný úkol.

K ČEMU MĚSTO VILU VYUŽIJE

„Rada schválila výběrovou komisi, která kopíruje poradní sbor architektů a památkářů. Tato komise pak společně s radou města vyslechnou architekty na setkání, které proběhne někdy na začátku května. Bude vybrána nejlepší studie a na jejím podkladě bude vypsané výběrové řízení na projektovou dokumentaci,“ prozradil Jaroslav Dvořák další postup.

Masopustní veselí ovládlo bílovecké náměstí v úterý 13. února. Nechybělo ani tancování s medvědem.
Veselé masky zaplnily mnohá náměstí na Novojičínsku

Radnice by ráda ve vile Augusta Hückela měla reprezentativní prostory například pro svatby, pak by se zde měla prezentovat partnerská města, část prostoru by měl být věnován i rodákům, galerii či akademii třetího věku.

FINANCE

„Myslím, že do konce roku by mohla být projektová dokumentace hotova, aby se vědělo, kolik by mělo jít do rozpočtu na příští rok,“ věří starosta. V tom letošním jde z městské kasy na Hückelovy vily 7 milionů korun. Z nich se uhradí, kromě studií využitelnosti a projektové dokumentace, také záchovné práce, mezi které patří i boj s dřevomorkou.

Využitelnost druhé vily Johanna Hückela má řešit až druhá etapa. Jedním z radničních návrhů bylo, že by ji mohl využívat soukromý subjekt, například zdravotnický holding Agel. S ním město dialog navázalo, ale vše je zatím jen v rovině úvah.

Je také důležité připomenout, že na podzim nás čekají komunální volby a je otázkou, jak se k náročnému projektu obnovy Hückelových vil postaví nové vedení novojičínské radnice.

Ilustrační foto.
Frenštát chce koupit pozemky pod můstky