První změna nastává u termínu splatnosti, kdy lidé musí poplatky uhradit do 30. června daného roku. „Způsob úhrady zůstává beze změn, což znamená, že poplatek je možno zaplatit přímo v pokladně městského úřadu nebo poukázat na účet města," sdělila vedoucí oddělení správy místních poplatků Hana Ondrašinová s tím, že pro bezchybné přiřazení platby je nutné uvést správný variabilní symbol.

Nové variabilní symboly

Každý poplatník navíc od roku 2016 získá pro účel platby svůj samostatný variabilní symbol. „V praxi to znamená, že odpady pro tento rok a roky další se budou platit vždy pod tímto novým variabilním symbolem, a to za každou osobu zvlášť. Nelze tedy poplatek zaplatit jako dosud pod jedním variabilním symbolem za více osob," nastínila novinku Hana Ondrašinová.

Lidé mohou stanovenou částku za odpady zaplatit také přes SIPO, kde se o správné navedení platby postará sám správce poplatku. V případě úhrady nedoplatků za rok 2015 či dokonce starších let, musí poplatníci uvést variabilní symbol, který byl platný do 31. prosince roku 2015.

Výše poplatku se nemění

Co se týče výše ročního poplatku za komunální odpad, tak cena zůstává i pro letošní rok stejná, a to 498 korun za osobu. Třicet korun naopak ušetří majitelé vlastních popelnic.

Ivana Reková