V uplynulých týdnech mohli občané Nového Jičína a jeho místních částí prostřednictvím anket vyjádřit svůj názor ke třem problematikám. Zájem o ně ale příliš nebyl, snad s výjimkou hlasování o rozhledně na Svinci. Ani zde však nehlasoval dostatečný počet lidí, aby se z ankety stalo referendum. Ale po pořádku.

Občané svůj názor vyjadřovali k používání hlučných strojů o víkendech a státních svátcích a k vysílání městského rozhlasu. „Protože se do hlasování zapojilo velmi nízké procento respondentů, nebude se v Novém Jičíně vydávat vyhláška, která by regulovala sekání trávy nebo řezání dřeva ve dnech volna. Vedení města pouze schválilo omezení hlášení rozhlasu," sdělila mluvčí města Marie Machková.

Hlasovat mohli lidé jak elektronicky, tak prostřednictvím hlasovacích lístků, které se vhazovaly do schránek v informačním centru, ale i tak byl ohlas slabý. K hlášení rozhlasu se vyjádřilo jen 648 lidí a k používání hlučných strojů 805 občanů. Výsledky anket tak nemají příliš velkou vypovídací hodnotu," uvedla tajemnice městského úřadu Jarmila Absolonová.

U elektronického hlasování prostřednictvím webových stránek města informatici odhalili i několik případů porušení pravidel hlasování. Co se týká rozhlasu, nejčastěji padal názor, aby jeho vysílání bylo zcela zrušeno. Tuto variantu upřednostnilo 302 lidí. Dalších 346 hlasů bylo rozděleno mezi možnosti ponechat hlášení rozhlasu ve stávajícím režimu nebo je pouze omezit.

„Vedení města proto rozhodlo, že relace budou od září vysílány jen dvakrát týdně, v pondělí a v pátek, vždy v 17 hodin," upřesnila Machková.

Žádné omezení se v budoucnu nebude týkat hlučných strojů v době volna. V anketě sice zvítězil názor, aby sousedy nerušil klid sekaček o nedělích a státních svátcích, jenže nízký počet 334 hlasujících není pro vypovídající názor většiny obyvatel Nového Jičína dostatečný.

„Jsme si vědomi, že mnohé občany hluk v době, kdy chtějí odpočívat, obtěžuje. Město však nechce jít cestou zákazů a omezování, spíš sázíme na dohodu a slušnost lidí. Protože se tyto problémy týkají především místních částí města, požádáme osadní výbory, aby se pokusily vyzvat sousedy k toleranci a najít mezi nimi dohodu," reagoval místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

Nejvíce zaujala novojičíňáky poslední srpnová anketa o případné výstavbě rozhledny na vrcholu Svince. Aby byl její výsledek pro vedení radnice závazným, muselo se do ní zapojit 2050 lidí starších 15 let a mající trvalé bydliště v Novém Jičíně. To se nepodařilo. Výsledné číslo bylo o 250 lidí menší a přes 70 procent z nich bylo proti výstavbě vyhlídky.

Jak přesně lidé hlasovali v jednotlivých částech Nového Jičína a jak přistoupí k výsledku ankety radní budeme v Novojičínském deníku informovat již brzy.