Z pětadvaceti kandidátních listin budou moci vybírat své favority do krajského zastupitelstva voliči v Moravskoslezském kraji. Na dvaceti z nich najdou i kandidáty z Novojičínska.

Nejvíce se jich na jedné kandidátce sešlo patnáct z celkových 69 kandidátů, druhým nejvyšším počtem je dvanáct kandidátů z novojičínského okresu z celkových 70 kandidátů. Naopak na třech kandidátkách je pouze po jednom jménu z Novojičínska a pět kandidátek zástupce z novojičínského okresu nemá.

Nejaktivnějším místem, kde lidé mají chuť podílet se na krajské politice, je Kopřivnice, odkud pochází celkem pětadvacet kandidátů, následují Nový Jičín s jednadvaceti kandidáty, Příbor s devíti, Frenštát pod Radhoštěm s osmi. Ve Fulneku a v Bílovci kandiduje po šesti lidech, ve Studénce a v Odrách po čtyřech.

Většina kandidátek má počty kandidátů mezi osmašedesáti až sedmdesáti, jsou ale strany či sdružení, které postavily mnohem méně kandidátů. Nejmenší kandidátka má pouze čtyři jména, dvě kandidátky jsou po osmi kandidátech, třetí nejmenší počet je dvanáct, další patnáct. Celkově kandiduje v Moravskoslezském kraji 1280 lidí.

Mezi kandidáty se najdou rozličné profese od IT techniků, přes manažery, ředitele, právníky, psychology, veterináře, lékaře, ekonomy, politology po servírky, prodavačky, natěrače či stolaře. Mezi kandidáty nechybí ani senioři či invalidní důchodci.

STAROSTOVÉ MAJÍ I LETOS ZÁJEM

Tak jako ve volbách v roce 2012, i letos jsou mezi kandidáty zastupitelé a členové vedení měst a obcí. Na kandidátkách je možno najít deset jmen starostů z Novojičínska, z nichž dva jsou z měst, zbytek je z obcí. Místostarostů kandiduje šest, pět z nich pochází z měst. Nejstaršímu kandidátovi z Novojičínska je jednaosmdesát let, nejmladší má dvacet roků.

Volební místnosti se otevřou v pátek 7. října ve 14 hodin a ten den se uzavřou ve 22 hodin. V sobotu 8. října bude možno volit v době od 8 do 14 hodin. Tam, kde jsou doplňovací volby do Senátu Parlamentu České republiky, mohou lidé volit zároveň i nového senátora. Pokud se v I. kole senátních voleb nerozhodne, druhé kolo voleb se uskuteční v pátek a v sobotu 14. a 15. října ve stejných časech.