Do města automobilů dnes zamíří účastníci setkání Fiatů X1/9 Bertone. Fiat X1/9 je dvoumístný sportovní vůz vyráběný známou italskou automobilkou v letech 1972 až 1989, který byl kvůli svému designu často přezdíván Ferrari pro chudé.

„V České republice existuje přibližně padesát těchto kupé a každé je trochu jiné. Do Kopřivnice by jich mělo dorazit čtyřiadvacet, plus jeden policejní žigulík jako doprovod," přislíbil organizátor setkání Hostýnské vrchy 2014 Ladislav Koutný. Příjezd těchto nablýskaných krasavců je očekáván okolo 10. hodiny na pěší zónu před kulturním domem.

Již pošestnácté ožije zámek v Kuníně a jeho okolí. „V areálu zámeckého parku bude od 10 hodin probíhat jarmark a doprovodná vystoupení na malém pódiu. Těšit se můžete na loutkové pohádky, interaktivní hry a soutěže a písničky Ježka a Voskovce. Novinkou letošní slavnosti je Čajovna na větrném kopci, kde můžete spočinout u šálku dobrého čaje," přibližuje něco z programu Dagmar Novosadová, starostka Kunína.

Po roce přijede také paní hraběnka Marie Walburga se svojí družinou. Odpolední program zpestří také různé koncerty, třeba Tomáš Kočko a orchestr. Po celý den bude otevřen i zámek, chybět nebudou ani prohlídky hřbitova a hrobek bývalých majitelů zámku s výkladem a Vitam et mortem výstava obrazů a plastik Šárky Hyklové.

Ohňostroj

Příbor se pro změnu zahalí do zelena. V parku na Nábřeží Rudoarmějců se totiž uskuteční myslivecké letní odpoledne, svatojánské ohně a metání metel. Akce začne ve 13 hodin, zapálení vater a metání metel přes řeku Lubinu je naplánováno na 21. hodinu. Chybět nebude zábavný program, soutěže pro děti a hudební doprovod.

Odřivousovy slavnosti jsou dnes na programu v Bílovci. Akce odstartuje na tamním Slezském náměstí v 15 hodin. Děti se mohou těšit na soutěže, na zámku se uskuteční šachová simultánka s Lukášem Klímou, nebude chybět ani tradiční běh do zámeckých schodů či veřejná degustace a soutěž o nejlepší chleba. Vystoupí také skupina Plavci a oblíbená Verona a po setmění bude již tradiční ohňostroj.