Klub českých turistů (KČT) už ví, kdo se v dalších letech postará o hojně navštěvovanou Bezručovu chatu na Lysé hoře. Novým nájemcem bude Robin Kukuczka a jeho tým, který už na chatě působí. Rozhodla o tom výběrová komise. Dosavadním nájemcem je Ivo Sklenář, který se dříve staral o legendární lysohorský bufet Šantán a teď odchází do důchodu.

„Do výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců, v průběhu výběrového řízení se ale o podrobnosti zajímalo mnohem více subjektů. Lysá hora je ovšem i pro chataření náročná a specifická,“ řekl Deníku Rostislav Kašovský, člen vedení KČT a předseda Technické rady.
Restaurační část Bezručovy chaty byla pro návštěvníky Lysé hory otevřena před třemi lety, o několik měsíců později už šlo také přespat v jednom z pěti dvoulůžkových pokojů.

Z Lysé hory se naskýtají zajímavé výhledy do údolí.
OBRAZEM: Začínají mrazy, Lysá zažila nejstudenější den v sezoně
Lysou horu lidé preferují i kvůli nabídce pohostinských služeb.
Kuchtí se i obsluhuje v moderním, kyselica, hořká a pivo ale zůstávají

Nízkoenergetická chata vyšla na zhruba 32 milionů korun – pomohla veřejná sbírka, dary, peníze od krajského úřadu a měst z okolí. Původní Bezručova chata vyhořela v březnu 1978, souhlas pro obnovu chaty se turistům podařilo získat po mnohaletém úsilí v lednu 2011. Turisté z různých koutů republiky navíc odpracovali na stavbě tisíce brigádnických hodin.

Většinovým vlastníkem chaty je ústředí KČT, pětinový podíl má pak oblast Moravskoslezská KČT. Nový nájemce by měl Bezručovu chatu převzít od 1. července na dalších pět let s možností opce na stejně dlouhou dobu.

Více se dočtete v dnešním tištěném vydání Deníků Moravskoslezského kraje - zakoupit si můžete také jeho elektronické vydání zde.

Lysá hora. Ilustrační foto.
Technik a správce z vysílače na Lysé hoře: Ve volnu klidně na hory!
Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvuje každoročně statisíce turistů.
Lysá hora a turisté: zkratky i odpadky jsou velké zlo!