Bytový dům se 49 malometrážními byty by mohl stát v dolní části obce Tichá poblíž Travertinovy kaskády. Zájem postavit ho projevila soukromá firma Elumina CZ z Frenštátu pod Radhoštěm. Lidé se k záměru mohli vyjádřit prostřednictvím dotazníků. Vedení obce jich nakonec obdrželo 697 z celkového počtu sedmnácti set obyvatel. Proti záměru a svůj nesouhlas se stavbou vyslovilo 677 občanů, což odpovídá zhruba čtyřiceti procentům obyvatel obce. „Zastupitelstvo se cítí být vázáno stanoviskem občanů. Děkujeme všem občanům, kteří se zapojili, za jejich ochotu nést spoluodpovědnost za chod obce. Jsem velmi potěšená, že mnohým z nás není život v obci lhostejný," uvedla starostka Tiché Michaela Štefková.

Stavební plány

Se záměrem a dokumentací ohledně stavby se mohli občané obeznámit v uplynulých měsících na internetových stránkách obce. Ve čtyřpodlažním bytovém domě s výškou štítu přes dvanáct metrů, kde by měla být stálá recepční služba, mají být byty 1+1 o velikosti 35 metrů čtverečních. Navržená stavba je v souladu s Územním plánem Tichá.

„Jsem do jisté míry překvapen, jaké nálady panují v obci. Objekt je prioritně uzpůsobený pro bydlení seniorů z Tiché a z republiky. Z toho vychází celková myšlenka stavby, je to děláno jako bezbariérové a rozměrově uzpůsobené. Dlouhá léta jsem se staršími lidmi žil v domech s pečovatelskou službou ve Frenštátě, proto trochu znám jejich potřeby a mentalitu," vyjádřil se jednatel společnosti Elumina CZ Bohumil Janďourek s tím, že projekt už byl součástí několika schvalovacích řízení a územního plánování.

Odpor občanů

Jako nesmyslnou pro život v obci však vidí stavbu například obyvatel Pavel Knebl, který bydlí v Tiché v rodinném domě nedaleko pozemku, kde by měl nový objekt stát. „Vidíme to jako velkou stavbu na malé ploše, kde je úplně jiný styl zástavby. Nechceme mít v blízkosti domu najednou stovku neznámých lidí neurčitého charakteru. Taková stavba se hodí spíš do města, tady není, co by tu ti lidé dělali, když nemají ani zahradu, navíc obchod a úřad je odsud daleko," řekl své stanovisko Pavel Knebl. Zmínil také to, že lidé v obci jsou proti výstavbě především proto, že se občané Tiché obávají, kdo bude v objektu bydlet.

„Nechceme, aby to bylo místo kumulace sociálně slabých v klidné obci. Vůbec se mi to nezdá šťastné. Proč se nezužitkují už postavené stavby, které k ničemu neslouží, jako například bývalý hotel Banka v Trojanovicích? Navíc je plánovaná stavba v záplavové oblasti, což potvrdili i místní," zmínil Pavel Knebl.

V záměru a údajích o stavbě je však uvedeno, že se jedná o bytový dům bez poskytování sociálních služeb a se zachovanou mobilitou. V dokumentaci stavby se rovněž uvádí, že staveniště se nachází mimo záplavové území Q100 a mimo aktivní záplavovou oblast. „Pouze část jednotné kanalizace včetně výustního objektu zasahuje do záplavového území Tichávky a aktivní zóny," píše se v dokumentaci stavby.

Doporučení

Starostka obce potvrdila, že výsledek toho, jak se občané vyjádřili v dotaznících, bude mít pro zastupitelstvo charakter doporučení. „Jednoznačně se to promítne v jeho rozhodnutí na řádném zasedání ve středu 9. září," uzavřela starostka obce Michaela Štefková.

Aneta Přádková