V celém okrese teď pravděpodobně neexistuje čilejší stavební ruch než na místě, kde se v Novém Jičíně dříve vyráběly cigarety a dnes zde developerská společnost JTH Group buduje obchodní centrum o rozloze více než dest tisíc metrů čtverečních. Na rozestavěném pozemku v ulici Přemyslovců u hlavního dopravního tahu městem stojí již první pevné stavby, nijak architektonicky nevybočující ze stylu podobných konzumních chrámů 21. století. Budují se zde patrové garáže a mezi desítkami kostiček v podobě stavebních unimobuňěk a tunami nahromaděné zeminy korzuje těžká technika.

Komplikace s přeložkami

„Výstavba Tabačky je v plném proudu. Na stavbě probíhají intenzivní práce, na kterých se denně střídá kolem dvou set dělníků," informovala Deník Radka Ondříšková, tisková mluvčí JTH Group, s tím, že nečekané komplikace s přeložkami a přípojkami plán práce zpomalily. „První etapa výstavby obchodního centra Tabačka bude pro veřejnost otevřena na podzim tohoto roku. Občané města Nový Jičín a blízkého okolí tak stihnou předvánoční nákupy v nové galerii, která nabídne po svém otevření deset a půl tisíce metrů čtverečních obchodních ploch. Objekt zahrnuje jedno nadzemní a podzemní podlaží," upřesňuje Radka Ondříšková. V suterénu najde zázemí supermarket Interspar a místa v podzemí budou vyhrazena také pro parkování.

V obchodní galerii se developerovi doposud podařilo pronajmout pětaosmdesát procent prodejních ploch (CCC Boty, drogerie Rossmann, šperky Decolife, Geco tabák, pekárna Semag, květiny Flamengo, lékárna, móda GATE, textil KiK, fonotéka J.P.B., domácí potřeby Orion, elektro EURONICS).

Vizualizace nového obchodního centra Tabačky v Novém Jičíně

„Uzavřeny jsou také smlouvy s řadou menších prodejců a jednáme se značkami, které reprezentují sortiment z oblasti sportu, hraček a řady služeb," rozvedla tisková mluvčí.

Od první chvíle, kdy bylo jasné, že historické budovy bývalé tabačky půjdou k zemi na úkor obchodního centra, se mluvilo i o výstavbě hobby marketu. Jak sdělil developer, od tohoto záměru v žádném případě neupustil a na dotaz Deníku odpověděl: „Ano, s řetězci prodejen potřeb pro kutily, řemeslníky a zahrádkáře jednáme. Maloobchodní prodejna ze sítě hobbymarketů by měla vyrůst v rámci druhé etapy výstavby obchodního centra," dodala na závěr Radka Ondříšková. O tom, kdy se bude realizovat, hodlá JTH Group informovat v průběhu příštího roku. 

Vizualizace nového obchodního centra Tabačky v Novém Jičíně

Vízualizace: Mocero reality