Rozhodnutí o zájmu koupit budovu číslo popisné 160 v centru Petřvaldu padlo na prosincovém zasedání petřvaldských zastupitelů.

Starosta Zdeněk Pexa (KSČM) v úvodu předestřel, že 7. listopadu se uskutečnila veřejná dobrovolná dražba majetku společnosti MORAVAN masná výroba s. r. o. „v likvidaci", která byla neúspěšná, a doplnil, že opakovaná dobrovolná dražba se má konat 15. prosince. Účast zástupců obce na této dražbě doporučila na svém zasedání rada obce.

Starosta připomněl, že se byl na první dražbě podívat. Vydražovací cena tehdy byla 1,9 milionu korun. „Výše uvedené dražby se nezúčastnil žádný zájemce. Navrhuji zúčastnit se další dražby a tu budovu koupit," uvedl Zdeněk Pexa.

Bude tam řezník?

Podle starosty by se v prostorách mohlo znovu zřídit řeznictví, v horní části budovy jsou dva třípokojové byty, které by se mohly pronajímat zájemcům, a je tam jedna místnost, z které by se mohla udělat technická místnost. „Kdysi to fungovalo jako šatna nebo místnost, kde přespávali případní brigádníci JZD," doplnil starosta Petřvaldu.

Sarosta Zdeněk Pexa také připomněl, že v objektu je ještě další část, kde byla prodejna potravin. „Mohli bychom to dát do pronájmu, případně bychom to mohli rekonstruovat jako knihovnu, protože ta je v patře a pro starší lidi je namáhavé tam chodit," nastínil starosta, načež upozornil, že budova je na strategickém místě v centru obce, navíc část pozemku pod budovou je v majetku obce. Podle něj správkyně konkurzní podstaty nechtěla tento pozemek odkoupit s tvrzením, že je jen pověřena prodejem.

Koupi objektu zpochybňoval zastupitel Lubomír Šíp (SNK za obec Petřvald). „Máme odborný posudek technického stavu toho objektu a máme spočítáno, jaké budou roční provozní náklady bez nějakých oprav? Podle informací, které mám, je to barák na spadnutí," řekl zastupitel Šíp.

Barák na spadnutí?

Zdeněk Pexa řekl, že informace o tom, že by to byl barák na spadnutí, nemá, ale že obec určitě musí počítat s tím, že v případě koupě bude muset vložit třeba jeden milion korun do oprav. Podle něj je také předčasné hovořit o provozních nákladech, když se neví, kdy se pronajmou byty a další prostory.

Na to uvedl místostarosta Václav Kološ (Pro obec Petřvald a Petřvaldík), že se v bytech byl podívat. „Jsou obyvatelné, stačí akorát vymalovat, jeden byt není plynofikovaný, tam by se muselo investovat," zmínil se mimo jiné místostarosta Kološ.

S výjimkou Lubomíra Šípa byli všichni zastupitelé pro účast zástupců obce na dražbě. Podle informací, které Novojičínský deník má, obec nemovitost vydražila za 1,9 milionu korun.