To, že se na posledním zasedání zastupitelů Petřvaldu něco semele, tušili jen ti zasvěcení.

„Nechtěli jsme nikde nic ventilovat, protože jsme nevěděli, jak na to bude kdo reagovat," naznačil zastupitel Tomáš Malý (SNK za obec Petřvald). Ten již na prvním zasedání zastupitelstva kritizoval povolební uspořádání, zejména to, že funkce místostarosty byla poprvé od devadesátých let jako uvolněná.

„Starosta by měl svou práci zvládat natolik, aby nepotřeboval uvolněného místostarostu. A pokud tomu tak není, tak by se časem mohlo uvažovat o tom, že k uvolněnému místostarostovi může mít obec neuvolněného starostu," uvedl již tenkrát Tomáš Malý.

Zařazení do programu

Ten také nyní na zasedání zastupitelů navrhl, aby byl do programu jednání zařazen bod odvolání Zdeňka Pexy (KSČM) z funkce starosty obce Petřvaldu.

Zdeněk Pexa byl ve funkci starosty Petřvaldu nepřetržitě od komunálních voleb v roce 2006.

„Když se mě jeho koaliční partneři ptali na důvod, řekl jsem, že mám ze zákona právo dát návrh na odvolání člověka z funkce starosty, místostarosty nebo radního a nemusím uvádět důvod. Ale uvedl jsem, že nejsem s prací starosty spokojen. A on na to řekl: To je váš názor. Já také nejsem spokojen s prací některých zastupitelů," přiblížil jednání zastupitelstva Tomáš Malý.

Z přítomných třinácti bylo deset zastupitelů pro zařazení tohoto bodu do programu jednání.

„Nečekal jsem, že to bude tolik, ale díky tomu jsem cítil, že by se něco mohlo změnit. Že asi někteří pochopili, že to tak dál fungovat nemůže," pokračoval petřvaldský zastupitel.

Tajné hlasování

O samotném odvolání Zdeňka Pexy z funkce se hlasovalo tajně. „Říkal jsem si, že to je dobře, že veřejně by proti němu někteří asi nešli," poznamenal Tomáš Malý.

Pro to, aby Zdeněk Pexa skončil ve funkci starosty Petřvaldu, byla nakonec většina zastupitelů, kteří se vzápětí usnesli, že budou rovnou volit nového starostu. V návrzích se objevil současný místostarosta Václav Kološ (Pro obec Petřvald a Petřvaldík), Šárka Fabiánová (SNK za obec Petřvald) a Tomáš Malý. Dva posledně jmenovaní nabídku odmítli, Václava Kološe poté většina zastupitelů zvolila starostou.

Následovala volba místostarosty a nový starosta Václav Kološ navrhl, aby funkci zastávala Šárka Fabiánová, která byla místostarostkou v předcházejících volebních obdobích. Jejím protikandidátem byl Karel Šrámek, jenž nakonec ve volbě neuspěl. Zastupitelé se rovněž usnesli, že Šárka Fabiánová bude pro výkon funkce místostarostky neuvolněná, tedy že bude tuto funkci vykonávat při svém zaměstnání. „Přišla jsem k tomu, jak se říká, jako slepý k houslím," byla jedna z prvních reakcí staronové místostarostky Petřvaldu. „Vypadá to, že bývalý místostarosta není člověk, který by vedl nějaké plamenné projevy, ale nějaká práce už je za ním po těch čtyřech měsících vidět. Tak třeba to bude pro obec dobře," uzavřela Šárka Fabiánová.

Vyjádření Zdeňka Pexy se redakci nepodařilo získat. Několik pokusů dovolat se na telefonní číslo Obecního úřadu Petřvald, uvedené na webových stránkách obce, skončilo neúspěšně. Telefon zvedl někdo jen jednou a vzápětí jej položil. Pak už telefon nikdo nezvedal.