Zastupitelé se rozhodli rozdělit patnáct milionů korun z veřejné sbírky, na jejímž kontě bylo ve středu více než 18,5 milionu korun. „Ty peníze by mohly pomoci těm lidem k řešení osobní situace," uvedla starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová a dodala, že při dělení peněz zastupitelé postupovali podle několika kritérií. „Je potřeba rychle rozhodnout, aby obyvatelé postiženého domu měli povědomí, jaká pomoc a na co jim bude poskytnuta," dodala.

Největší důraz kladli zastupitelé na pomoc při zajištění bydlení pro obyvatele čtyř domácností, kteří děsivý výbuch přežili. Mezi ně rozdělili polovinu celkové částky, tedy 7,5 milionu korun. Každá rodina tak dostane na zajištění bydlení 1,875 milionu korun.

Zohlednili také délku hospitalizace

Další částka je na osobní prostředky. Každý z dvanácti lidí z domu dostane ze zmíněných patnácti milionů jedno procento. Třetím kritériem, které zastupitelé zohledňovali, je rozsah zdravotního postižení. Každá z osmi osob, které byly hospitalizovány do 28. února, dostane částku odpovídající 1,5 procenta z 15 milionů, tři lidé, kteří jsou hospitalizováni dlouhodobě, dostanou částku ve výši šesti procent.

Menší částku ještě tvoří ostatní náhrady. „Tady jsme chtěli ohodnotit členy dvou rodin. Jeden člověk v domě nebydlel, ale přišel o tři členy rodiny, takže to považujeme aspoň za jakýsi projev účasti, i když si uvědomujeme, že žádné peníze lidský život nenahradí. Podobně jsme přistupovali k manželům, kteří přišli o obě děti," pokračovala Zdeňka Leščišinová.

Vyčísleno penězi, rodina, jejíž dva členové stále leží ve vážném stavu v popáleninovém centru, dostane celkově 4,5 milionu korun, další tři rodiny dostanou částky od 3,3 do 3,525 milionu korun. Zmíněný mladík, jemuž v domě zahynula sestra, maminka a babička, dostane 300 tisíc korun.

Starostka připomněla, že událost není dořešena a město se k rozdělování dalších peněz určitě bude vracet. „V každém případě chceme, aby k uzavření smluv na čerpání peněz, které jsme nyní rozdělili, došlo co nejdříve," poznamenala s tím, že termín by mohl být podle možností příjemců do 29. března. „Úhrady by měly být provedeny ihned, nejpozději do pěti pracovních dnů od data podpisu smluv," upozornila Zdeňka Leščišinová.

K výbuchu plynu, který pravděpodobně zosnoval problémový obyvatel Antonín B., došlo 17. února kolem čtvrté hodiny ranní. Hned druhý den zřídilo město veřejnou sbírku, která má trvat do 17. února příštího roku.

Do doby konání středečního zasedání zastupitelstva do ní přispělo 11 700 dárců. „Veřejná sbírka se setkala s obrovským ohlasem napříč republikou. Vybraná částka je úctyhodná a podle informací, které máme, v republice nemá obdoby, aby se v tak krátkém čase sešlo na vyjádření podpory tolik prostředků," ocenila přístup lidí starostka Zdeňka Leščišinová, jež připomněla i úspěšnou materiální sbírku, kterou se podařilo uspořádat díky výrazné pomoci Charity.