Obálky s nabídkami muzeum otevřelo minulý týden. „Nyní začne hodnocení, bude to trvat několik týdnů," uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje. Muzeum chce při obnově objektu respektovat tradiční postupy.

Libušín byl postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, v březnu 2014 jej však zničil požár. Práce na rekonstrukci měly začít již letos na jaře, není však jasné, zda se termín stihne. Na stavbu totiž mají být použity stromy pokácené v zimě, které mají málo mízy. Období zimní těžby však skončí v březnu, kdy bude hotová soutěž, není jasné. „Pokud by šlo vyhodnocování hladce, je to reálné. Zatím počítáme s tím, že by se na jaře mohlo začít stavět," sdělil Jindřich Ondruš s tím, že muzeum se připravuje i na variantu, že stavba začne o rok později.

Na sbírkovém účtu na obnovu památky je již přes deset milionů korun. Policie také ukončila vyšetřování ničivého požáru. Obvinila padesátiletého muže z Karvinska, jenž údajně zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.