Jako nová by měla být už v příštím roce obřadní síň na radnici v Novém Jičíně. Město chystá její rekonstrukci za zhruba čtyři miliony korun, v rámci které dojde k výměně podlahy, vybudování bezbariérové toalety a hlavně ke kompletní obměně vybavení interiéru.

To současné z roku 1967 je již zastaralé a v nevyhovujícím stavu. Návrhy nové podoby obřadní síně zpracovaly tři architektonické ateliéry, z nichž komise složená z odborníků na architekturu, zástupců Národního památkového ústavu i městského úřadu vybrala ten nejlepší.

Vítězem se stal návrh místního rodáka Martina Rosy.

„Svým ušlechtilým a nepříliš okázalým ztvárněním, s důrazem na nadčasové materiály a výrazové prostředky, vystihuje a nechává vyniknout ducha historické radnice. Zároveň slibuje variabilní využití pro mnoho aktivit, od těch nejslavnostnějších až po konání společenských rautů či setkání,“ okomentoval vítězný návrh Petr Stanjura, člen hodnotící komise a vedoucí odboru hlavního architekta a územního plánu Magistrátu města Opavy.

Jak uvedl autor vítězné studie, je stávající podoba novojičínské obřadní síně poplatná své době. Důraz proto kladli především na vyčištění a sjednocení obřadní síně a přilehlého vestibulu. „Vším se prolíná motiv propojených kruhů, pro tento prostor tak příznačný,“ poznamenal autor návrhu.

Modernizace prostoru, v němž se každoročně konají stovky slavnostních obřadů, je naplánována na letní měsíce příštího roku. Co vše budou stavební úpravy zahrnovat, prozradil místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

„Budou zbourány příčky a zdi ve vestibulu, vyměněny podlahy a zbudována bezbariérová toaleta. Zásadně se ale změní vybavení interiéru, které bude vytvořeno z kvalitních materiálů a doplněno o atypické prvky,“ popsal chystané práce novojičínský místostarosta.

Nový reprezentativní prostor úřadu by měl po rekonstrukci sloužit nejen svatebčanům, ale město ho plánuje využívat i k vítání občánků a dalším společenským akcím, jako například k oceňování osobností města, dárců krve či nejlepších žáků.