V neděli 17. prosince 1944 se nad severní Moravou a Slezskem strhla největší letecká bitva druhé světové války. Na tento den totiž naplánovalo velení americké 15. letecké armády, sídlící v jižní Itálii, nálet na rafinerie a další důležité vojenské cíle ve střední Evropě.

Američané však nepočítali s tak silným odporem německé Luftwaffe, která utrpěla v předchozích dnech těžké ztráty. Následná bitva zasáhla i území Novojičínska.

A 69 let od právě tohoto krvavého střetnutí si v sobotu 14. prosince připomněl Klub přátel Suchdolu nad Odrou sekce vojenské historie. Nejprve se všichni setkali u pomníku amerických letců v Palačově a poté se přesunuli do Leteckého muzea v Suchdole nad Odrou, kde se uskutečnilo setkání leteckých nadšenců, badatelů a zájemců o válečnou historii tohoto regionu.

Dáma mezi muži

Návštěvníci si mohli rovněž prohlédnout nová i starší díla s leteckou tematikou malířky Ivy Hoňkové ze Studénky, jež se suchdolským leteckým muzeem již téměř rok spolupracuje. Kromě obrazů vytváří také pamětní listy, které připomínají konkrétní piloty, jež zahynuli na území okresu.

Iva Hoňková si toto výročí připomněla i speciálním oficiálním oblečením. Poprvé totiž měla na sobě historický ženský pilotní WAAF (Women´s Auxiliary Air Force, ženský pomocný sbor Royal Air Force - pozn. red.) oblek z roku 1940. „Originál jsou jen nášivky a klobouk, další části postupně sháním. Tuhle jsem si vybrala, protože se mi nejvíce líbila," řekla s úsměvem.

Sekce vojenské historie si toto výročí připomíná pravidelně. „Už je to určitá tradice, takhle se setkávat u nás v muzeu i u památníku v Palačově, kde byl sestřelen americký bombardér a zahynuli tam čtyři američtí letci. Je to jakási symbolická vzpomínka na všechny padlé letce té velké bitvy, která byla na své poměry gigantická, největší na území tehdejšího protektorátu.

Bylo sestřeleno víc jak padesát německých letadel a sedmadvacet amerických," připomněl důvod setkání Petr Bartošík, zástupce Muzea městyse Suchdol nad Odrou.

Letečtí nadšenci a badatelé se snaží, aby se na místa, jež jsou spjata s touto bitvou, nezapomnělo. „Snažíme se tu událost připomenout i po těch letech. Umisťujeme tam pamětní kámen s informační tabulí, na které jsou základní informace o tom, kdo tam zahynul, kdy to bylo, a další podrobnosti," řekl dále Petr Bartošík s tím, že tentokrát byl odhalen pamětní kámen v Mankovicích.

„My připomínáme všechny padlé, nejen Američany," upozorňuje zástupce muzea a vzápětí vysvětluje proč: „Všichni v téhle válce byli oběti. Snažíme se upozorňovat na to, že padli v nesmyslné válce, kterou nikdo z nich nezpůsobil, ale byli do toho nějak vtaženi."

Posléze vzpomíná na případ Polouvsí, kde spadly německé stíhačky. „Podařilo se kontaktovat i rodinu a předat jí osobní věci. To je nejvíc, co můžeme po těch letech udělat," dodává Petr Bartošík.

Pořád je co hledat

Příští rok si letečtí nadšenci a badatelé připomenou 70. výročí této bitvy. Kromě pietního aktu chystají také doplnění stálé expozice leteckého muzea. „Určitě připravíme i něco nového z našich depozitářů. Bude se to týkat dopadů na Novojičínsku, na kterých jsme pracovali," poodhalil některé plány na rok 2014 Petr Bartošík a své vyprávění zakončil tím, že ještě nebylo objasněno několik dalších případů ze zmíněné letecké bitvy, protože prozatím nejsou známy ani všechny dopady letadel, především těch německých.

„Víme o dalších případech, které se odehrály tady na Novojičínsku a čekají na objasnění," řekl na závěr.