„Máme v katastru obce 14 památných stromů, což je rarita. Nejznámější ze všech je obrovská lípa Hadí Královna. Právě chystáme aplikaci, která navede turisty ke všem našim památným stromům stromům,“ říká starosta Dolní Moravice Pavel Kopeček.

Většina památných stromů jsou lípy, včetně 500 let staré Hadí Královny. Už se nad její krásou rozplýval Luděk Munzar ve svém pořadu Paměť stromu a přilákala také Toulavou kameru. Hadí Královna s obvodem kolem deseti metrů je považována za nejmohutnější strom v Jeseníkách. Jak asi tato impozantní lípa velkolistá získala své jméno?

Dolní Moravice o další hotelové komplexy nestojí. Preferuje zástavbu pro trvalé bydlení a chaty, které majitel staví pro svou rodinu.
Dolní Moravice nestojí o lanovky a velké hotely. Ceny chat vystřelily nahoru

Nejspíš k pojmenování stromu vedl neobvyklý vzhled kmene. Původně se mohlo jednat o srůst několika samostatných stromů, nebo stromu s odnožemi, které připomínaly propletené hady.

Legenda o Hadí královně

Turisté samozřejmě mají raději pohádkovou legendu o Hadí královně. Pověst vypráví o chalupníkovi, který v okolí lípy hledal ploché kameny na vydláždění svého dvorku. Když jeden obrátil, objevil pod ním bílého hada se zlatou korunkou. Jak se říká „příležitost dělá zloděje“, tak si zlatou ozdobu vzal domů. Zlato mu ale radost nepřineslo.

Sotva usnul, neustále ve spánku slyšel hadí syčení: „Vrátíššššš, vrátíššššš.“ Do rána mu pošla všechna drůbež i jediná kráva. Když začala bouřka, uvědomil si, že je zle.

Janov dnes patří k nejmenším městům v České republice. V dávných dobách zde horníci těžili stříbro.
Na návštěvě v Janově: Tisíciletá lípa je nejstarším živým organismem Bruntálska

Spěchal korunku vrátit k lípě pod kámen, ale když se vrátil zpět, tak zjistil, že i chalupa mu lehla popelem…

Trochu hororová pohádka i samotná Hadí královna je často námětem výtvarných prací dětí v Dolní Moravici. Objevuje se na pohlednicích i suvenýrech. Poblíž lípy je vybudovaná malá kamenná studánka se skromným zdrojem vody.

Zdroj: Youtube