Novojičínsko - V Novém Jičíně na náměstí se sešly ke zpívání koled do pěti stovek lidí, někteří se tlačili před pódiem, jiní postávali u stánků. Koledy s členy pěveckého sboru Ondrášek pod vedením sbormistra Josefa Zajíčka zpívaly stovky přítomných. „Poprvé, když to tady bylo, jsem přišla, když už to končilo, teď chodím pravidelně už od začátku. Je to pěkná akce," pochvalovala si paní Jitka, která se do Nového Jičína před pár roky přistěhovala.¨

Společné zpívání koled ve Frenštátě pod Radhoštěm bylo tečkou za programem, který trval téměř hodinu a půl a postupně se v něm vystřídaly sbory Švitorky ze ZŠ Tyršova, Senza Band z místní ZUŠ, NyklBand, Garrendo z gymnázia a průmyslové školy a cimbálovka Valašský Vojvoda z Kozlovic, který přivezl i taneční soubor. Ti všichni se na závěrečné zpívání shromáždili na pódiu a za zvuku cimbálovky odzpívali společně s lidmi, kteří přišli šestici vybraných písní. V tu chvíli mohlo být na frenštátském náměstí kolem tří stovek lidí.

Tóny oblíbených koled se ve středu v podvečer rozezněly i náměstí Sigmunda Freuda v Příboře a i přes nepříjemné mrholení, se zde sešlo přibližně 350 lidí napříč všech generací. Všichni si s chutí zazpívali společně s Dětským sborem Schola, který před místní radnicí udával hudební takt všech písní. Komu přece jen byla zima, ten svíral v rukách kromě, Deníkového zpěvníku, také horké svařené víno, které zde bylo k dispozici.

Stovky lidí byly při zpívání koled na Slezském náměstí v Bílovci. Tahounem byla dechovka Rozmarýnka a pomáhal také školní sbor Kulišáci. „Nedokážeme to odhadnout, možná šest set padesát. Bylo tady plno a lidi zůstali ještě i po zpívání. Moc pěkná akce, děkujeme," sdělila pro Deník Marie Velká, vedoucí odboru kultury a školství na bílovecké radnici - video ze zpívání najdete zde.

Ve Studénce zpívalo známé koledy na tři sta dospělých a dětí společně se sborem ZUŠ Studénka a s dětmi ze Základní školy Sjednocení. Město Studénka se do projektu Česko zpívá koledy zapojilo letos poprvé a i přes nepříznivé počasí, které vládlo ve čtvrtečním podvečeru, si lidé přišli rádi zazpívat a nasát atmosféru blížících se Vánoc. „Dobře jsme si zazpívaly, i když jsme všechny koledy neznaly," zhodnotily akci dvě místní děvčata. „Zpívání se nám moc líbilo," přidala se postarší paní. Ona, stejně jako další lidé, si ještě s chutí zašla na teplý čaj.

Premiérové zpívání koled si pochvalovali také v Kuníně, kde se sešlo kolem šesti desítek lidí. Se zpíváním tam vydatně pomohli žáci místní školy a členové Senior klubu. „Krásná akce, děkujeme," sdělila místostarostka Kunína Marcela Kuběnová.
Ve Vrchách se sešlo kolem čtyřiceti zpívajících. Ti se nejprve nemohli dohodnout, zda budou zpívat venku u stromečku, nebo zůstanou uvnitř v teple. Nakonec pěvecká skupina Krákorky, ale i další místní občané, zazpívali vánoční koledy venku a závěrečnou píseň

Vánoce, Vánoce přicházejí, si zazpívali za doprovodu kytary uvnitř obecního úřadu.

Již potřetí zpívali koledy také obyvatelé Domova Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm, kteří se sešli v komorním prostředí společenské místnosti.

Celkově na Novojičínsku zpívalo koledy přes dva tisíce lidí. Nezbývá než poděkovat – těm, kteří hráli a zpívali jako tahouni, těm, kteří si přišli zazpívat a také městům a obcím, bez jejichž pochopení by se tato akce sotva mohla uskutečnit.