Pouze osm měst a obcí z celkových třiapadesáti se nějakým způsobem zapojilo přesně v daný termín, který byl 18. dubna, do II. ročníku celostátní akce Ukliďme Česko. Martin Domitra totiž organizoval úklid odpadků z veřejných prostranství v Příboře až v neděli 19. dubna a pár dalších míst přihlásilo uklízení nepořádku na data po 20. dubnu.

Chladné počasí nijak neodradilo asi pět desítek malých i velkých obyvatel Trnávky, jež se sešli před budovou obecního úřadu v sobotu kolem 14. hodiny. Každý, kdo měl zájem, nafasoval rukavice a plastový pytel a potom už se příchozí rozdělovali do skupin.

„Šest lidí na Petřvald"

„Potřebujeme tak šest lidí na Petřvald," zvolala silným hlasem Bronislava Brusová a za chvíli už nastupovala se svou skupinou do auta. „Půjdeme kolem hlavní cesty směrem do dědiny. Tam je toho vždycky hodně," poznamenala a dodala, že jarní úklid nepořádku dělají v Trnávce již šestým rokem.

Další skupina se chystala k Brušperku, jiní mířili ke koupališti. „Celkem máme sedm skupin. Rozvezou se na ta nejvzdálenější místa a budou se stahovat k obci. Ten posbíraný nepořádek shromáždíme tady v garáži nebo u ní a pak objednáme velkoobjemový kontejner, kam to dáme," uvedl starosta Trnávky Dalibor Šimečka.

Přiznal, že chvilku uvažovali, že by odpad i třídili, ale vzhledem ke stavu, ve kterém jej nacházejí, takovou myšlenku brzy zavrhli.

Početná účast

Dalibora Šimečku ale mile překvapila početná účast, kterou v tak chladném počasí nečekal. „Vždycky bývalo takových třicet lidí. Tolik jsem dnes nečekal," řekl s tím, že po úklidu budou dobrovolníky čekat špekáčky a drobné občerstvení.

Skupinka, jež uklízela kolem cesty od koupaliště, konstatovala, že moc nepořádku nenašla.

„Ale minulý týden jsme šli od koupaliště nahoru doprava a v místě, kde se to rozdvojuje, jsme narazili na vyhozenou televizi. Teď jsem si na to vzpomněl. Musím jim říct, ať pro to zajedou," řekl muž, jemuž pomáhaly s úklidem dvě děti a manželka.

O kus dál, podél silnice od Petřvaldu, měla skupinka „sběračů" mnohem více práce. Svědčily o tom už tři plné igelitové pytle a několik pneumatik u okraje silnice. „To jsou snad nějaké kosti," ušklíbla se jedna z žen poté, co zvedla mikrotenovou tašku z příkopu. Kousek dál ležel hliníkový obal od energetického nápoje a nedaleko sešlápnutá PET lahev. Vše končilo v pytlích. „Tak to tady vypadá každý rok. Ale letos toho až tak moc není. Bývá to mnohem horší," podotkla vedoucí skupinky Bronislava Brusová.