Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborníci radí: O Vánocích jezte s mírou a vsaďte na zdravější varianty pokrmů

Pro mnohé Čechy jsou Vánoce obdobím stresu a přejídání spojeného s trávicími potížemi, které vznikají ze špatné životosprávy, kořeněné a tučné stravy, nadměrného pití alkoholu i kouření.

24.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Vánoční svátky svátky klidu. Tradiční spojení, ke kterému se dá bezesporu připojit svátky přejídání a nadměrného hodování. Podle nutriční terapeutky Nemocnice Nový Jičín Pavly Jansové přitom nemusí závěr roku nijak negativně ovlivnit naši hmotnost ani zdraví. A to dokonce ani v případech, kdy si dopřejeme tradiční jídla, jako je kapr či bramborový salát.

„Během vánočních svátků se lidé určitě nemusejí vzdávat tradičních jídel. Vhodné je ale vybrat si pro jejich přípravu zdravější suroviny i technologické postupy. Kapra můžeme vařit, dusit, péct nebo zapékat, majonézu v bramborovém salátu lze nahradit jogurtem či trochou kvalitního oleje a místo destilátu si můžeme o svátcích připít třeba vinným střikem. Na trávení jsou navíc skvělé čerstvé bylinky," radí nutriční terapeutka, s tím, že důležité je zařazovat do stravy také dostatek ovoce a zeleniny i vhodných tekutin. Jedno malé pivo po obědě je přitom podle nutriční terapeutky na zažívání vhodnější, než třeba nealkoholický přeslazený nápoj.

Velmi důležitá je pak ve stravě také pravidelnost a umírněnost. „Ideální je stravu rozložit do čtyř až pěti dávek jídla denně a poslední jídlo jíst minimálně dvě hodiny před ulehnutím ke spánku. Pokud dodržujeme pravidelnost a střídmé porce, pak nevadí ani řízek z kapra, nebo to, že si dopřejeme pár kousků cukroví," prozrazuje Pavla Jansová. V takovém případě by se ale vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv celý týden.

Jak dodává mluvčí nemocnice Radka Miloševská, v neposlední řadě pak hraje významnou roli i pohyb, kterým lze efektivně vyvážit přebytečný přísun kalorií z jídla, nebo alespoň eliminovat jeho dopady. „Kdo si chce vánočních pochoutek užít a nepřibrat, neměl by zapomínat na pohyb. Aktivní pohyb kromě toho, že si pak člověk vánoční pochoutky lépe vychutná, přispívá i k tvorbě endorfinů. Stačí půl hodiny a začnou se v těle tvořit látky, které velkým dílem přispívají ke zlepšení psychické kondice a dostaví se dobrá nálada. Nejlépe je vyrazit například na rodinnou vycházku do přírody," radí Pavla Jansová.

Naopak nezdravá strava, přejídání, stres a pasivní trávení volného času mohou vést nejen k přibývání na váze. „Ale také žlučníkovým kolikám, zánětům slinivky břišní, žaludečním problémům či dekompenzaci cukrovky," upozorňuje mluvčí na závěr.

Autor: Adam Knesl

24.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Babí léto v Ostravě, 18. říjen 2017. Ilustrační foto.
18

Babí léto v Ostravě. V kraji meteorologové naměřili víc než 22 stupňů

PETŘVALDŠTÍ fotbalisté (v bílém) prohráli venku podruhé v řadě.

I. B třída, sk. B: Petřvald padl ve Strahovicích. Čelo se vzdaluje

Souhrn I. B třídy, sk. D: V Tiché se po emotivním závěru body dělily

Fulnecká mašina neklopýtla ani při derby v Odrách, kde se však výhra 4:2 nerodila lehce. Důležitý body uhrál Starý Jičín, který doma přetlačil Kopřivnici 3:2.  

Představujeme prvňáčky ze Základní školy Komenského 68, Nový Jičín

Deník přináší další díl seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představujeme tabla jednotlivých prvních tříd základních škol Novojičínska, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. 

Vojáci opětovali palbu. Aktivní zálohy střežily a bránily důležité objekty

/FOTOGALERIE/ Militantní skupiny vysazené v kraji s cílem škodit zajišťovali a v případě přepadení nebo léček palbou ničili záložáci spadající pod Krajské vojenské velitelství Ostrava. I to měli v náplni cvičení Safeguard 2017.

Čáp Václav zatím doletěl do Turecka. Kde přezimuje?

Potomek nelétavého páru čápu černých ze Záchranné stanice v Bartošovicích byl vypuštěn na konci srpna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení