Není týden, kdy se na facebookových stránkách města Nový Jičín neobjevila informace o psím nalezenci. Pokud to jde, strážníci městské policie je odvážejí rovnou do kopřivnického útulku, kde má město část kotců pronajato. Místa jsou však obsazená, a tak radnice hledá dobrovolníky mezi občany, kteří by se dočasně o ztracené nebo odložené pejsky postarali. Policisté dokonce musejí žádosti o odchyt i odmítat.

„Anketa na facebooku i debaty s občany ukázaly, že myšlenku výstavby útulku na území Nového Jičína podporují. Názory lidí i statistika odchycených opuštěných psů jednoznačně říkají, že tady takové zařízení chybí," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák

Kam s útulkem?

Proto vedení města zadalo odboru majetku, rozvoje a investic úkol, aby vytipoval vhodnou lokalitu pro umístění takového zařízení. Do té doby se Nový Jičín musí spokojit se třinácti kotci, jež má v kopřivnickém útulku k dispozici už od roku 1997, kdy byla mezi oběma městy podepsána smlouva. Přitom za jeden rok strážníci odchytí až šedesát psů.

„Je nám to líto, ale musíme žádosti o odchyt psa, pokud není nebezpečný nebo zraněný, odmítat," konstatoval ředitel městské policie René Škoda a mluvčí novojičínské radnice Marie Machková k problematice dodala: „Město dokonce začalo hledat dobrovolníky, kteří by se v době, kdy je útulek přeplněný, o čtyřnohého nalezence postarali."

Navíc od letošního září enormně vzrostly náklady na umístění psů v Kopřivnici.

Náklady vzrostly

Fixní platba vzrostla ze šestnácti na osmdesát tisíc korun ročně a další peníze jsou potřeba na samotnou péči, což potvrzují slova Marie Machkové: „Dalších více než dvě stě tisíc korun ročně stojí krmivo, ošetření, každodenní péče o psa," řekla. Primárním úkolem úředníků je v současné době co nejdříve vybrat vhodnou lokalitu, pak přijdou na řadu legislativní záležitosti.

„Pokud se nám to povede, v příštím roce bychom nechali zhotovit projektovou dokumentaci a v roce 2014 bychom rádi začali s výstavbou," doplnil místostarosta Nového Jičína Přemysl Kramoliš.

Na Novojičínsku jsou momentálně v provozu tři psí útulky. Největší je právě ten kopřivnický, o který se stará zdejší městská policie. Dalším je městský útulek Radar ve Studénce a posledním je zařízení pro opuštěná zvířata v Odrách. Jejich kapacita je dlouhodobě, po většinu roku, plně využita.

Vážení čtenáři, napadá vás, kde by novojičínská radnice mohla zřídit útulek. Své tipy můžete sdělit v diskuzi k článku.