Obrněné vozidlo T-72M1, které spatřilo světlo světa v úterý 16. února, symbolizuje hrdost na tradici podniku a zároveň představuje symbol dlouholeté historie oprav a modernizací pozemní vojenské techniky. 

Státní opravárenský podnik VOP CZ v Šenově u Nového Jičína má za sebou již dlouhou tradici a jeho historie sahá už do roku 1946.

Monument tanku a pamětní desku, jež se nově nachází u hlavního tahu na Nový Jičín, přijel pokřtít ministr obrany Martin Stropnický. Nechyběl ani ředitel podniku VOP CZ Marek Špok. Po slavnostním aktu následovala prohlídka výrobního úseku závodu, setkání se zaměstnanci a závěrečná projížďka v modernizované verzi tanku T-72M4 CZ.

Martin Stropnický se při úvodních slovech nechal slyšet, že byl jeho nástup na ministerstvo spojen s obavami o tento podnik, protože se v té době potácel ve velkých problémech. „Říkali jsme si, že se musíme pokusit udělat vše pro to, aby se podnik dostal zase na nohy, protože ho považujeme za zásadní nejen jako významného lokálního zaměstnavatele," uvedl ministr obrany.

„Musíme si být schopni opravovat vojenskou techniku v co největší míře z vlastních zdrojů a vlastními silami," pokračoval Martin Stropnický.

Otázka privatizace zažehnána

V minulých letech se objem firemních zakázek rapidně snížil a začalo se mluvit o možné privatizaci. V devadesátých letech proto v podniku zavedli také civilní strojírenskou výrobu. Na dotaz, zda je otázka privatizace stále aktuální, odpověděl rázně a jasně: „Nebudeme nic privatizovat. Pokud budu já ministrem, tak určitě ne," zdůraznil Martin Stropnický a následně dodal, že se budou snažit shánět pro podnik dostatečné množství práce, tak aby zachovali jistotu obranyschopnosti státu.

Historie podniku sahá do roku 1946

Šenovský závod VOP CZ, který patří k největším vojenským podnikům v České republice, vznikl 1. února 1946 na místě tehdejšího lihovaru jako opravna kořistní techniky z bojů druhé světové války. Až do sametové revoluce se zabýval opravami i servisem těžké tankové techniky, jako například tanků T 34/35, T-55 a T-75, ale také dělostřeleckými a raketovými systémy. Od roku 1989 se podařilo firmě vybudovat moderní zázemí, které v současné době vytváří na 850 zaměstnanců.

„Máme program na spolupráci s veterány z Armády České republiky, tedy s lidmi, kteří již skončili aktivní službu a nyní mohou mít pro náš podnik velký význam," vysvětlil ředitel šenovského závodu Marek Špok.

„Naším plánem do budoucna je především upevňovat strategickou spolupráci s Ministerstvem obrany a Armádou České republiky, pro kterou připravujeme zajištění komplexní servisní činnosti a životního cyklu vojenské pozemní techniky," prozradil dále ředitel závodu s tím, že chtějí investovat také do vývoje nových technologií, pokračovat v rozvoji oblastí obranného a bezpečnostního průmyslu pro zahraničí a rovněž zlepšovat svou pozici v civilním strojírenském sektoru.

„Jako úspěšné vojenské zakázky můžeme zmínit modernizaci tanku T-72, výrobu a částečný vývoj kolových obrněných transportérů Pandur nebo vývoj robotického vozidla Taros V2," dodal Marek Špok. V minulosti prošlo podnikem na úctyhodných 20 tisíc kusů různé vojenské techniky, z toho více než 4 600 kusů představovaly tanky.

Cílem šenovského závodu pro letošní rok je navýšit výrobu o několik procent. Podle slov Marka Špoka mají dobře nakročeno k tomu, že tohoto plánu dosáhnou, a to zejména díky úspěšně uzavřeným zakázkám v zahraničí a významnému projektu pro Ministerstvo obrany a Armádu České republiky.

Ivana Reková