Zlom nastal v roce 2016, kdy se konečně něco začalo dít a nyní se zdá, že se začíná blýskat na lepší časy. To také Deníku potvrdil Pavel Siuda, vedoucí tiskového oddělení Diecéze ostravsko-opavské, jenž přednedávnem místo osobně navštívil.

Dvacátá osmá Slavnost města Nový Jičín se letos neuskuteční. Připoměňte si tuto každoročně největší akci Nového Jičína alespoň ve fotografiích z některých dřívějších let. Třeba se některý čtenář pozná.
Slavnost města Nový Jičín se letos ruší, o koncerty ale lidé nepřijdou

„Biskupství se společně s farností pustilo do kompletní rekonstrukce objektu fary v Suchdolu nad Odrou. Celkový rozpočet je dvacet milionů korun a práce budou probíhat postupně podle zajištění financování. Zachrání se významná kulturní a stavební památka, která je dílem vídeňského architekta Johanna Lucase von Hildebrandta a v regionu unikátním příkladem barokní architektury,“ sdělil Pavel Siuda a doplnil, že na záchraně objektu se podílí Ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj, Biskupství ostravsko-opavské i Městys Suchdol nad Odrou.

KOMUNITNÍ CENTRUM

Výrazný finanční podíl má MAS Poodří, která dotuje opravu části budovy, kde vznikne komunitní centrum. To má vzniknout v přízemí prostřední části objektu a bude pro využití farnosti i obce.

„Oprava počítá s rekonstrukcí patra budovy. Prostory mají barokní klenuté stropy, na stěnách jsou zbytky historických maleb, jsou zde i kachlová kamna. Po opravě zde má vzniknout unikátní muzeum císařského architekta muzeum Johanna Lucase von Hildebrandta, který je projektantem budovy fary i nedalekého zámku v Kuníně. Pro expozici budou využity právě místnosti v prvním patře farní budovy,“ dodal Pavel Siuda.

Louky mají rozlohu pětašedesáti hektarů.
VIDEO: Bezohlední návštěvníci ničí kozmické mokřady. Jsou domovem divokých koní

Dvě postranní části objektu se samostatnými vchody, na nichž v těchto dnech pracují řemeslníci, mají být po opravě využité jako byty.

NÁKLADY NA OPRAVU

Na opravu zatím přispěli Ministerstvo kultury, které dalo 3,3 milionu korun, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, jenž poskytl 1 milion korun a Biskupství ostravsko-opavské, které investovalo 800 tisíc korun.

Místní akční skupina Poodří přislíbila 4 miliony korun na vybudování a vybavení komunitního centra a městys Suchdol nad Odrou poskytne dotaci 250 tisíc korun na kanalizační a vodovodní přípojky.