Na svém posledním zasedání schvalovali zastupitelé města Oder podání žádostí o dotace v rámci Programu prevence kriminality v roce 2015. Největší diskuze se překvapivě týkala tábora pro děti z nízkopříjmových rodin. Zmíněný bod se skládal z několika návrhů.

Město podalo žádost o doplnění kamerových bodů, chtělo by rovněž nové herní prvky na hřiště v ulici Nábřežní a také by na oderském stadionu mohl vzniknout discgolf park. Posledním bodem byly aktivity pro děti z nízkopříjmových rodin.

A právě tomuto bodu se zastupitelé věnovali nejvíce. „Podle čeho jsou děti vybírány? Nízkopříjmová rodina nemusí být nutně rodina na sociálních dávkách," upozornila ostatní jedna ze zastupitelek.

Kamila Ambrožová, vedoucí odboru rozvoje města, jí odpověděla, že tábor pro děti z nízkopříjmových rodin se uskutečnil vloni poprvé a sklidil velký ohlas. „Sociální pracovnice zná situaci a je v kontaktu se školami i s konkrétními rodinami," uvedla dále vedoucí.

Zastupiteli Jaromíru Kaspříkovi se příliš nezamlouvala částka, která byla určena na zajištění tábora. „Jde na něj přes sto sedmdesát tisíc korun. Kolik tam má být dětí?" optal se. Kamila Ambrožová odvětila, že tábor by děti platit neměly.

„Nepředpokládá se u něj finanční podíl účastníků," konstatovala vedoucí a dodala, že u chystaných víkendových pobytů pro děti by se spoluúčast rodin měla pohybovat kolem sta až dvou set korun, podle toho, kam se pojede. Víkendové aktivity by přitom byly pro deset až patnáct dětí, tábor pro zhruba dvacet dětí.

Je to drahé, nebo není?

Stejný počet dětí byl i na loňském táboře, který se konal na Hadince. O děti se tam starali vedoucí, praktikanti a také zdravotník.

„Celkem tam bylo asi šestadvacet osob. Z dotace se platilo komplet vše, tedy ubytování, doprava, jídlo pětkrát denně, aktivity a různé materiály, i personál a jeho školení. Tábor byl pro děti velmi atraktivní," okomentoval situaci Libor Helis, starosta města, jenž na něm děti také navštívil.

„Bylo cítit, že to jsou děti z nízkopříjmových rodin. Opravdu si toho vážily a byly překvapené třeba z toho, že si můžou vzít dvakrát snídani. Bylo to pro nás docela zvláštní, že taková situace v dnešní době existuje," nechal se slyšet starosta.

To místostarostovi Pavlu Matůšů se zdál být celý tábor předražený. „Ubytování bylo skromné, v přírodě, tak nevím, kam se ty peníze daly. Kupovalo se jim i oblečení? Pokud to zaplatí stát, tak dobře, ale nezdá se mi to přiměřené," uvedl Pavel Matůšů.

Oblečení se podle Kamily Ambrožové z dotace nekupovalo, děti dostaly sponzorské čepice, a pokud někomu chybělo správné táborové vybavení, terénní sociální pracovnice s tím rodinám pomohla. „Oběhla podnikatele a požádala je o pomoc. Někteří dali peníze, jiní pomohli materiálně. Některé děti totiž nebyly na tábor připravené, tak se postarala, aby na něj mohly jet," naznačil Libor Helis.

Budou schvalovat

Kamila Ambrožová pak navrhla, že zastupitelům doloží kompletní vyúčtování loňského tábora, aby si sami mohli udělat obrázek, kolik co stálo. „Většinou nedostaneme dotaci na všechny žádosti. Když dotaci získáme na jakýkoliv z těchto projektů, zastupitelstvo bude schvalovat její přijetí," řekla na závěr vedoucí odboru.

Pokud by Odry s žádostí o dotaci uspěly, děti z nízkopříjmových rodin by mohly, kromě tábora a víkendových pobytů, navštěvovat i taneční kroužek.