Za několik dnů odpočítají miliony lidí na planetě poslední vteřiny roku 2010. Někde budou bouchat zátky šampaňského do světelných efektů ohňostroje z rozpočtu města a někde si holt budou muset vystačit s vlastní pyrotechnikou.

Tak tomu bude ve většině měst na Novojičínsku. V Bílovci jsou už tamní obyvatelé zvyklí udělat si svou vlastní oslavu nadcházejícího roku. Město totiž od pořádání ohňostrojů ustoupilo už před několika lety. Stejně tak se „městského“ ohňostroje nedočkají ani obyvatelé Oder. Město totiž dodržuje pravidlo „co pět let“. Například loni tato světelná show byla, příště bude teoreticky možné jí oslavit až příchod roku 2015.

Smůlu mají také obyvatelé Nového Jičína. Ani tam se letos nebe nerozzáří. „V tomto roce ohňostroj nebude. Loni jsme jej dělali na prvního ledna, ale z finančních důvodů jsme od toho upustili. Nepodařilo se nám totiž sehnat sponzory a vedení města na to z rozpočtu peníze nevyčlenilo,“ vysvětlila Oldřiška Navrátilová, vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy.

Ani Fulnek, Frenštát pod Radhoštěm a Studénka letos nepořádají pro své obyvatele žádnou show. „Ohňostroj nebude. Měli jsme jej loni k padesátému výročí založení města, ale letos, v rámci úsporných opatření, nebude,“ konstatoval starosta Studénky Ladislav Honusek.

Jakousi bílou vránou jsou Kopřivnice a Příbor. „Ohňostroj v Kopřivnici určitě bude a bude stát za to. Doufejme jen, že se nebude opakovat situace z loňského silvestra, kdy ohňostroj nebyl příliš vidět kvůli špatnému počasí,“ zmínila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková. Kromě světelných efektů je od 23. hodiny připravena Velká Rock´n´Roll show, po které bude následovat půlnoční ohňostroj. Poté, co k nebi vzlétne poslední raketa, spustí město Megadiskotéku s velkoplošnou projekcí. Pro žíznivé návštěvníky budou k dispozici na prostranství před kulturním domem venkovní bary.

V Příboře se bude jednat o poměrně komornější akci. „Ohňostroj bude klasický. Jeho cena se pohybuje okolo padesáti tisíc, což je stále stejná částka,“ informovala Lenka Filipová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

Pro většinu občanů Novojičínska je tento výpis spíše smutnou zprávou. Pro ty, kdo se s tím nehodlají smířit a alespoň si zakoupí na své vlastní náklady zábavní pyrotechniku, máme několik rad.

Nakupujte pouze tu zábavní pyrotechniku, která je uvedena legálně do oběhu. Používejte ji tak, abyste neohrozili zdraví či majetek svůj nebo někoho dalšího. S pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů. Pozor na mohutné zvukové efekty, které doprovázejí odpalování. Pro případy, že by se uživatelé pyrotechniky dostali do potíží, jsou tady hasiči, jež je možno přivolat na pomoc.