O úpravách prostor u vlakového nádraží a v blízkém okolí se ve Studénce hovoří již nějakou dobu. Na to, v jakém stavu tento projekt v současné době je, se na posledním zasedání zastupitelstva Studénky ptal jeho člen Josef Bělíček. Starosta Studénky Ladislav Honusek uvedl, že na akci tohoto typu již Moravskoslezský kraj vypsal dotační titul a že radní Studénky na svém mimořádném zasedání schválili posledního vítěze jedné z částí, kterých je celkově devět. Jedna z nich je však v kompetenci Českých drah. „Na všech osm částí již rada schválila zhotovitele, takže můžeme podepsat smlouvu a podat žádost o dotaci na Regionální radu Moravskoslezského kraje. Informaci o přiznání dotace bychom mohli obdržet někdy po prázdninách," sdělil Ladislav Honusek.

Ostře hlídané dotace?

Toho doplnil studénecký místostarosta Miroslav Fabian, jenž upozornil, že Monitorovací výbor Regionální rady Moravskoslezského kraje, za přítomnosti úředníků z Bruselu, o zmíněných dotacích jednal. „Ta nádraží jsou v kraji čtyři Třinec, Havířov, Bruntál a Studénka. Jsou pod velmi přísným dohledovým režimem a počítá se s nimi naprosto vážně," sdělil Miroslav Fabian.

Jedním z hlavních cílů projektu je úprava prostor před budovou nádraží. „Chceme je upravit tak, aby tam bylo zajištěno bezpečné vystupování cestujících, kteří přijedou autobusy. Proto budou osobní auta vytěsněna na nové parkoviště se samostatným příjezdem, které by mělo být vybudováno vedle správní budovy," upřesnil starosta Honusek a doplnil, že další část projektu se zabývá příjezdem pro auta, cyklisty a příchodem chodců z bílovecké strany. Součástí je také kolárna. Další část se zaměří na informace. Zahrnuje informační tabuli, rozhlas a kamerové zabezpečení. „Součástí akce je také rekonstrukce chodníku kolem trati mezi Veřovickou a Matiční ulicí," dodal studénecký starosta Ladislav Honusek.

V projektu je podle starosty zahrnuta rovněž výstavba nové cyklotrasy ve směru na Novou Horku, místní část Studénky.

Stavbu město rozdělilo na devět částí proto, aby v případě, že nedosáhne na požadovanou dotaci nebo překročí-li plánované náklady, mohlo některou část ubrat. „Vysoutěžili jsme to aukčním systémem, díky němuž jsme v situaci, že bychom mohli realizovat všechny části," naznačil místostarosta Miroslav Fabian.