Města, obce, úřady a další instituce jdou s dobou. Zakládají profily na sociálních sítích, komunikují s občany, informují fanoušky o novinkách i chystaných akcích a prostřednictvím svých profilů také pomáhají druhým.

Na sociální síti pomáhá i terénní sociální pracovnice Městského úřadu v Odrách Monika Bednárková. Na facebooku založila skupinu s názvem Aktivity Odry Stáhněme děti z ulice!, jejímž prostřednictvím pravidelně informuje o všech svých aktivitách. Stránky však také využívá k zajištění rychlé materiální pomoci pro potřebné.

Přes tři sta členů

Skupina vznikla vloni v srpnu, bezprostředně po uspořádání letního tábora pro děti z nízkopříjmových rodin. Monika Bednárková tam zveřejnila fotografie z tábora, aby si je mohli prohlédnout zúčastněné děti i jejich rodiče. A protože už má svůj profil na sociální síti téměř každý, sklidil tento způsob prezentace úspěch. Během následujícího půl roku vznikl fungující komunikační kanál, který dnes sleduje přes tři sta lidí.

„Píši tam o všech plánovaných aktivitách, zveřejňuji fotografie a postřehy z proběhlých akcí, ale taky třeba napíši výzvu, pokud potřebuji zajistit rychlou materiální pomoc," přibližuje své aktivity na facebooku oderská terénní sociální pracovnice. Díky skupině se například podařilo zajistit vánoční dárky pro nemocného chlapce, jehož maminka si nemohla dovolit splnit jeho přání.

„Populární se stala rovněž sbírka oblečení, stále více lidí má chuť do ní něčím přispět," pochvaluje si Monika Bednárková a hned dodává: „Moc všem děkuji! Věci jsou mnohdy i úplně nové." Oblečení, které lidé na základě této výzvy darovali, už pomohlo osmi jednotlivcům a dvaceti rodinám.

Sociální sítě se dnes už zařadily mezi každodenní informační kanály řady měst a obcí v okrese. Novojičínská radnice zařazuje na facebook nejrůznější zprávy (kulturní a sportovní akce, novinky z radnice, informace o plánovaném výpadku elektrického proudu) téměř každý den, obdobně je tomu také v nedalekém Příboře nebo v Bílovci.

A týká se to také městských organizací. Na regionální poměry je velice slušně sledovaná třeba facebookovská stránka Městské policie Nový Jičín, kde může veřejnost sledovat práci strážníků nejen v podobě textu, ale i prostřednictvím fotografií a videí. Některé příspěvky často vyvolají také bouřlivou, občas i věcnou, debatu.