Ondrášci se konečně dočkali vyvrcholení své tour po východním pobřeží Spojených států. Po nedělní rozcvičce a hlasové zkoušce představili porotcům své umění z různých koutů světa jako první a poté napjatě očekávali výkony svých soupeřů. Po dvou hodinách bylo jasno. Novojičínský sbor je historicky prvním vítězem mezinárodního festivalu SERENADE! Washington, D. C. 2014.

„Neděle byla dnem D, dnem, kdy jsme dostali šanci ukázat, co všechno jsme za měsíce zkoušení nacvičili. Myslím, že jsme soutěž zahájili velmi dobrým výkonem. Po nás však nastoupily další skvělé sbory, jejichž repertoár byl naprosto odlišný od našeho," popsala průběh členka sboru Eva Radinová. Po doznění poslední písně všichni zpěváci napjatě čekali na verdikt poroty. „Vyhráli jsme! Byl to opravdu úžasný pocit. Mnohé slečny se neubránily slzám a pan Zajíček také neskrýval svou radost," přiblížila Radinová.

Novojičínský soubor tak, v čele se sbormistrem Josefem Zajíčkem, přebral skleněnou plastiku, šek na tisíc dolarů (asi dvacet tisíc korun pozn. red.) a hudební dílo, které bude Ondráškům zkomponováno přímo na míru. Odpoledne vystoupili na závěrečném koncertě v síni Strathmore s kapacitou dvou tisíc sedadel.

„Zpívat před velkým publikem, navíc velmi vzdělaným, je snem každého pěvce. Atmosféra nás všechny natolik pohltila, že jsme ze sebe vydolovali poslední zbytky sil a strhli posluchače k bouřlivým ovacím. Ve finále nás zpívalo okolo čtyř set pěvců a Grant Gershon, dirigent a hlavní dramaturg festivalu, byl nadmíru spokojen," zhodnotil Josef Zajíček.

Ondrášci však nelenili ani před samotnou soutěží a ve Washingtonu se zúčastnili workshopu a společných setkání s ostatními sbory. „Na zahájení festivalu každý z účastníků zazpíval svou hymnu a poté probíhal nácvik společných písní," doplnila účastnice Barbora Havlíková.

Čeští zpěváci se tak na pátečním workshopu se zimbabwským triem naučili dvě jihoafrické písničky a vystoupili na koncertě se sbory z Ruska, Norska a Zimbabwe. „Sobotní dopoledne začalo společným setkáním všech souborů v kostele blízko Bílého domu a pak následovala zkouška na závěrečný koncert se sbormistrem losangeleského sboru Grantem Gershonem. Den jsme uzavřeli koncertem v Annapolis, na kterém jsme americkému publiku představili české a moravské lidové písně," uvedl sbormistr Zajíček.

Americká tour však ještě nekončí, zpěváci pokračují do Philadelphie a New Yorku.

Anna Macíčková