Termín dokončení revitalizace sportovní haly do konce roku je pro novojičínskou radnici důležitý zejména z finančního hlediska, neboť před nedávnem dostala přiklepnutou unijní dotaci na tuto investici ve výši 16 milionů korun. Kromě páteční události, kdy museli na střeše zasahovat hasiči - více zde, se další problémy vyrojily během stavebních prací.

„Po odstranění obvodového pláště se ukázalo, že ocelová konstrukce byla oproti předpokladu zcela zkorodovaná. Původní konstrukce byla odstraněna a nahrazena novými ocelovými prvky. Rovněž při demontáži střešní konstrukce a podhledů byl zjištěn nesoulad mezi projektovou dokumentací a skutečným stavem střechy," přiznala mluvčí města Nový Jičín Marie Machková.

Na řadu tak přišla změna v technologii provádění stavebních úprav. „Přesto si nemůžeme dovolit zásadně posunout termín dokončení prací. Se zhotovitelem stavby jednotlivé změny průběžné řešíme a nyní jednáme o termínu kompletního předání díla. Nejzazší datum ukončení stavby je 31. prosince 2015," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák ještě den před pátečním požárem střechy.

Ten však logicky přinesl další obavy o dodržení už tak napjatého termínu. Nebude-li totiž splněn, může město přijít o dotaci 16 milionů korun, která je podmíněna dokončením revitalizace bazénu v hodnotě 68 milionů do 31. prosince 2015.

V pondělí 16. listopadu proběhl na hale, jejíž opravu má na starost společnost GEOSAN-RIDERA, kontrolní den, na kterém byl zmapován rozsah škod po páteční události. „Na střeše budovy je viditelné, že oheň poničil plochu velkou přibližně 10 krát 10 metrů," upřesnila Machková. To ve své zprávě potvrzují i novojičínští hasiči zasahující na místě.

Jak informují na svém webu, na střeše bazénu hořela pec na asfalt, pěnové sklo a lepenková krytina, položená i uskladněná na několika paletách. Oheň zasáhl i dvě tlakové láhve na propan butan.

„Se Společností GEOSAN- RIDERA bylo dohodnuto, že zástupcům města Nový Jičín předloží technologický postup odstraňování vzniklých škod způsobených požárem, ale i jeho likvidací a zatečením vody do objektu," uvedla dále mluvčí radnice a jedním dechem dodala: „Společnost GEOSAN- RIDERA dosud neuvedla, zda, a případně jaký, bude mít nehoda vliv na dokončení stavby. Od této zásadní informace se pak budou odvíjet další jednání mezi městem Nový Jičín a dodavatelem stavby. Protože zatím město uvedené informace od odpovědných osob nemá, nelze v této chvíli uvést, zda páteční požár ovlivní čerpání dotace z EU."

Rekonstrukce sportovní haly a bazénu představuje především celkovou výměnu střešní konstrukce, která byla staticky narušena, dále zateplení budovy, a hlavně výměnu vzduchotechniky v prostorách bazénu a sportovní haly.

V rámci probíhající přestavby objektu budou také dodány nové nerezové vany k saunám a kojeneckému bazénku. Radnice má sice celou nákladnou revitalizaci finančně zajištěnou i bez dotace, ušetřené peníze by se však daly investovat do další modernizace, kterou postupně plánuje.

„Regionální rada Moravskoslezsko nám dotaci vyplatí, až bude stavba z projektového hlediska kompletně dokončena, což by mělo být na počátku příštího roku," dodal starosta.