Pod krycími plachtami se v současné době „schovává" stará budova radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm. Už 6. května tam začaly práce na opravě fasády.

„Bylo téměř dokončeno čištění fasády a odstranění nesoudržných vrstev čelní strany budovy radnice. Pracuje se také na obnově štukatérských profilací jednotlivých říms i dalších částí fasády. Souběžně s tím je prováděno restaurování nadokenních zdobných prvků," sdělila Iva Vašendová, tisková mluvčí městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm, a dodala, že na veškeré práce dohlížejí pracovníci Národního památkového ústavu v Ostravě.

BRZY ZAČNE VÝMĚNA OKEN

Od pondělí příštího týdně začne druhá etapa projektu, která obnáší výměny oken ve vestibulu budovy radnice, na hlavním schodišti a před obřadní síní.

„Snažíme se, aby práce co nejméně obtěžovaly občany při jejich pochůzkách a jednáních na úřadě a také návštěvníky náměstí, proto veškeré větší přípravné a podpůrné činnosti, jako byla například stavba lešení či závozy materiálu, směřujeme na pozdní odpoledne či víkendy," uvedla Jana Machková z odboru investic a rozvoje Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm.

Jana Machková připustila, že určitá omezení ale budou ve druhé etapě prací nezbytná. „Budeme o nich občany včas informovat," poznamenala Jana Machková.

Dá se očekávat, že prostor hlavního schodiště nebude průchozí a občané budou muset využít průchod přístavbou radnice. V úředních dnech bude přístupná trasa na podatelnu úřadu a pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů. „O konkrétních omezeních a změnách budou občané informováni prostřednictvím webových stránek města www.mufrenstat.cz a na recepci úřadu. Provoz recepce městského úřadu a turistického informačního centra nebude po celou dobu realizace oprav budovy radnice omezen," doplnila frenštátská tisková mluvčí Iva Vašendová.

Na opravu budovy radnice a opravy dvou měšťanských domů nacházejících se na náměstí Míru získalo město finanční prostředky ve výši 1, 615 milionu korun z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury České republiky. Celková investice při těchto opravách by měla být ve výši 4,306 milionu korun.